Abdeslam u stanu imao dokumenta o nuklearnom centru

Prema tom izvoru, Maasen je rekao odboru, koji je zadužen za praćenje rada njemačkih obavještajnih službi, da su u Abdeslamovom stanu nađeni odštampani tekstovi sa interneta i fotografije predsjednika Jiliha Volfganga Markarda
5 komentar(a)
Salah Abdeslam, Foto: Reuters
Salah Abdeslam, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.04.2016. 09:54h

Salah Abdeslam, glavnoosumnjičeni u terorističkim napadima na Pariz je u svom stanu, u kvartu Molenbek u Briselu, imao je papire o njemačkom nuklearnom istraživačkom centru Jilih, objavili su nemački mediji.

Jilih se nalazi u blizini belgijske granice i tamo se skladišti nuklearni otpad, a centar je u saopštenju naveo da nema indikacija o bilo kakvoj opasnosti, napominjući da je u kontaktu sa bezbjednosnim vlastima i nuklearnim kontrolorima.

Navodeći izvore iz odbora za parlamentarnu kontrolu, njemačka medijska grupacija RND objavila je da je Hans Georg Maasen, šef njemačke unutrašnje obavještajne agencije BfV krajem marta rekao odboru da je Abdeslam imao papire u vezi centra, prenosi Rojters.

Prema tom izvoru, Maasen je rekao odboru, koji je zadužen za praćenje rada njemačkih obavještajnih službi, da su u Abdeslamovom stanu nađeni odštampani tekstovi sa interneta i fotografije predsjednika Jiliha Volfganga Markarda.

RND navodi da nije jasno da li je Maasen prenio to informaciju kancelarki ili ministarstvu unutrašnjih poslova.

Abdeslam, koji je rođen u Belgiji u marokanskoj porodici, uhapsen je 18. marta u Briselu, a četiri dana kasnije dvojica bombaša samoubica su u napadima na aerodoromu i metrou belgijske prijestonice usmrtila 32 osobe.

Posle napada u Briselu raste zabrinutost da islamski ekstremisti preusmjeravaju pažnju na slabe strane nuklearne industrije.

Bonus video: