Evropska unija dala Grčkoj rok od dvije sedmice da pooštri kontrolu granice

EU želi da taj plan počne da se primjenjuje kako bi Grčka do sredine maja mogla da ispravi niz propusta u registraciji i uzimanju otisaka od stotina hiljada migranata koji su u tu zemlju stigli iz Turske, prenosi AFP
0 komentar(a)
Grčka, Foto: Reuters
Grčka, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.04.2016. 19:10h

Evropska unija (EU) saopštila je danas da je dala Grčkoj rok do 26. aprila da razjasni kako planira da ponovo uspostavi kontrolu nad svojom spoljnom granicom ili bi mogla da se suoči sa suspenzijom iz „šengenske zone“.

EU želi da taj plan počne da se primjenjuje kako bi Grčka do sredine maja mogla da ispravi niz propusta u registraciji i uzimanju otisaka od stotina hiljada migranata koji su u tu zemlju stigli iz Turske, prenosi AFP.

Evropska komisija je danas kritikovala akcioni plan koji je zvanična Atina prethodno predala, a za koji navodi da, kao prvo, ne sadržava „detaljne rokove“ za ispravak problema.

Atina mora jasno da navede koji zvaničnici su zaduženi za primjenu plana i da pokaže da će na odgovarajući način koristiti sredstva EU namijenjena za primjenu mera za kontrolu migrantskog talasa.

„Komisija traži od Grčke da do 26. aprila obezbedi dodatne elemente i pojašnjenja i nudi Atini svoju dalju podršku“, navodi se u saopštenju, u kojem se priznaje da je Grčka ostvarila „značajan napredak“ u primjeni drugih elemenata akcionog plana.

Brisel bi, ukoliko Grčka do 12. maja ne ispravi probleme, mogao da ovlasti druge članice EU da vanredno produži pogranične kontrole u „šengenskoj zoni“ za najviše dvije godine, umjesto uobičajenih šest mjeseci.

Bonus video: