AVIONSKA NESREĆA IZ 2010. GODINE

Kačinjski: Vlada Donalda Tuska odgovorna za smrt predsjednika

"Bivša vlada je odgovorna za tu nesreću. Naravno, ne vlada Eve Kopač, već vlada Donalda Tuska", istakao je on
2 komentar(a)
Beata Šidlo, Jaroslav Kačinjski, Foto: Reuters
Beata Šidlo, Jaroslav Kačinjski, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.04.2016. 09:43h

Vlada bivšeg poljskog premijera Donalda Tuska je odgovorna za avionsku nesreću iz 2010. godine, u kojoj je poginuo tadašnji predsjednik Poljske Leh Kačinjski, izjavio je danas njegov brat blizanac i lider vladajuće stranke "Pravo i pravda" Jaroslav Kačinjski.

Ta avionska nesreća, u kojoj je u Rusiji poginulo ukupno 96 ljudi, uključujući predsjednikovu ženu, guvernera poljske Centralne banke i nekoliko visokih vojnih zvaničnika, izazvala je oštru političku podjelu u Poljskoj, prenio je Rojters.

Jaroslav Kačinjski, koji je i sam bio premijer Poljske, kritikovao je juče na ceremoniji obilježavanja godišnjice nesreće, bivšeg premijera, a sadašnjeg predsjednika Evropskog savjeta Tuska, istakavši da prije oproštaja treba odrediti ko snosi odgovornost i zaslužuje kaznu.

"Neko je želio da ubije naše sjećanje, pošto ga se boji. Neko je odgovoran za tu tragediju, makar u moralnom smislu, bez obzira na to koji su bili njeni uzroci", naveo je Kačinjski u govoru.

"Bivša vlada je odgovorna za tu nesreću. Naravno, ne vlada Eve Kopač, već vlada Donalda Tuska", istakao je on.

Tusk je bio poljski premijer u vrijeme kad se dogodila avionska nesreća, a nasledila ga je njegova štićenica Eva Kopač.

Istraga poljske vlade o nesreći je rezultovala zaključkom da je za pad aviona kriva greška pilota, ali je nova vlada, predvođena strankom "Prava i pravde", koja je došla na vlast u oktobru, saopštila da je pad možda uzrokovala eksplozija u avionu.

Jaroslav Kačinjski već duže vremena optužuje Tuska da je indirektno odgovoran za nesreću, koja je, prema njegovom mišljenju, makar djelimično rezultat nemara vlade.

Preporučujemo za Vas