Napadači na Brisel prvobitno planirali napad na Pariz

Istražni organi su otkrili blisku povezanost između ćelije koja stoji iza napada u Briselu i grupe koja je izvršila napade u Parizu, u kojima je stradalo 130 ljudi
0 komentar(a)
Brisel napad, Foto: Reuters
Brisel napad, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.04.2016. 09:33h

Organizatori terorističkog napada na Briselu, u kojem je 22. marta poginulo 32 ljudi, prvobitno su planirali da izvrše novi napad na Pariz, ali su se kasnije ipak odlučili za belgijsku prijestonicu nakon hapšenja nekih od glavnih osumnjičenih, saopštilo je danas belgijsko državno tužilaštvo.

"Mnogobrojni elementi istrage su pokazali da je teroristička grupa prvobitno imala namjeru da ponovo izvrši napad u Francuskoj", navodi se u saopštenju belgijskog tužioca, a prenio je Rojters.

"Pošto su bili iznenađeni brzinom napretka istrage, donijeli su odluku da napad ipak izvrše u Briselu", istakao je tužilac.

Istražni organi su otkrili blisku povezanost između ćelije koja stoji iza napada u Briselu i grupe koja je izvršila napade u Parizu, u kojima je stradalo 130 ljudi.

Tužilaštvo je navelo i da je Mohamed Abrini, koji je već ranije bio optužen za učešće u napadima u Parizu u novembru prošle godine, sada optužen za "teroristička ubistva" počinjena tokom prošlomjesečnog napada u Briselu.

"Sudija zadužen za slučajeve terorizma je donio odluku da Abrini ostane u pritvoru u sklopu istrage napada na stanicu metroa u Briselu i na briselskom aerodromu Zaventem", stoji u saopštenju.

Abrini, poznat i kao "muškarac sa šeširom" koji je snimljen pored dvojice bombaša neposredno prije napada na briselski aerodrom, optužen je za učešće u aktivnostima terorističke grupe, teroristička ubistva i pokušaj terorističkih ubistava.

Bonus video: