London: Protest protiv Kamerona

Kameron i njegov kabinet izdali su četiri saopštenja o Panamskim papirima prije nego što je on u četvrtak konačno priznao da je imao 30.000 funti u ofšor fondu koji je osnovao njegov otac
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.04.2016. 18:22h

Hiljade ljudi danas su izašli na ulice Londona protestujući i osuđujući premijera Dejvida Kamerona zbog njegove umješanosti u aferu "Panamski papiri".

Na desetine policajaca formirale su živi štit dok su hiljade ljevičarskih demonstranata tražile Kameronovu ostavku, prenio je AP.

Britanski premijer Dejvid Kameron priznao je danas da nije baš najbolje reagovao na objavljivanje informacija u aferi Panamski papiri o tome da su mnogi političari, bogataši skrivali novac u poreskim oazama, a među kojima se pominje i njegovo prezime.

"Ovo nije bila sjajna nedjelja. Znam da je trebalo bolje da reagujem, mogao sam to bolje", rekao je Kameron na proljećnom forumu svoje Konzervativne stranke u Londonu.

"Znam koje pouke treba da izvučem i izvući ću ih. Ne krivite Dauning strit 10 ili bezimene savjetnike, krivite mene", rekao je on.

Kameron i njegov kabinet izdali su četiri saopštenja o Panamskim papirima prije nego što je on u četvrtak konačno priznao da je imao 30.000 funti u ofšor fondu koji je osnovao njegov otac.

Priznanje je uslijedilo nakon višednevnih pritisaka poslije objavljivanja takozvanih "Panamskih papira".

"Imali smo 5.000 jedinica u Investicionom fondu Blermor, koji smo prodali u januaru 2010. godine. Njihova vrijednost je bila oko 30.000 funti (37.000 eura), rekao je Kameron televiziji ITV.

"Ovo su činjenice: kupio sam akcije u jednom fondu - akcije su kao bilo kakve druge i platio sam porez na njih na isti takav način. Prodao sam te akcije. Zapravo prodao sam sve akcije koje sam imao kad sam postao premijer", rekao je Kameron, prenosi AFP.

On je najavio da će obeljodaniti informacije o svojoj poreskoj prijavi, ne samo za ovu godinu već i za prethodne jer, kako je naveo, želi da bude otvoren i transparentan.

"Biću provi premijer, prvi lider vodeće političke stranke koji će to uraditi i mislim da je to ispravno", rekao je on.

Galerija

Bonus video: