NASTAVAK AFERE "PANAMSKI PAPIRI"

Kameron priznao da je profitirao preko očevih ofšor fondova

Kameron je prodao svoj udio u "Blairmore" fondu za više od 30.000 funti samo četiri mjeseca prije preuzimanja funkcije premijera
7 komentar(a)
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.05.2019. 13:04h

Britanski premijer Dejvid Kamerom priznao je danas da je do 2010. imao udio u fondu koji je njegov pokojni otac registrovao na Bahamima, poslije više dana pritisaka oko otrkića vezanih za aferu Panamski dokumenti. Kameron je rekao u intervjuu za televiziju ITV da je prodao svoj udeo 2010. za oko 30.000 futi, nekoliko mjeseci prije nego što je postao premijer. On je rekao i da nema ništa da krije i da je platio sve britanske poreze na dobit ostvaren od prodaje dionica. Na osnovu dokumenata iz panamske advokatske kompanije "Mosak Fonseka" objelodanjeno je da je Ijan Kameron, otac premijera,  bio na čelu investicionog fonda Blemor Holdings, čiji su prihodi trideset godina skrivani od britanskih poreskih organa, prenio je ranije list Gardijan.  Premijer je lično došao na udar kritike poslije otkrića da je njegov otac Ijan Kameron, koji je umro 2010, vodio taj fond. Kancelarija britanskog premijer Dauning strit izdala je četiri saopštenja jedan za drugim, u kojima se navodi da je to privatna stvar, i da je Kameron lično u utorak rekao da nema nikakve akcije, niti ofšor fondove.   Danas je on ponovio da nema nikakve akcije ali je prvi put priznao da je u prošlosti imao udjela u fondu svog oca.  "Sa Samantom (suprugom) imali smo 5000 akcija u Blemor Investment fondu koje smo prodali u januaru 2010. za oko 30.000 funti", prije nego što sam postao premijer, rekao je Kameron za ITV. "Iskreno nemam šta da krijem. Ponosam sam na svog oca i na to što je ostvario, od firme koju je izgradio do svega ostalog. Ne mogu da podnesem da se njegovo ime provlači kroz blato", rekao je Kameron za ITV. 

Dauning strit je saopštio da su Kameron i njegova supruga kupili dionice u aprlilu 1997. za 12.497 funti i prodali ih u januaru 2010. za 31.500 funti, prenosi BBC.  Premijerova kancelarija je juče izdala saopštenje u kome se navodi da Kameron,njegova supruga i djeca nisu imali koristi od ofšor sredstava, pošto su mediji postavljali pitanja o tome da li porodica i dalje drži udoo u fondu. Prema listu Gardijan, članu Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ) koji su došli do Panamskih dokumenata, Fond Ijana Kamerona zapošljavao je pedesetak ljudi baziranih na Bahamima. Oni su potpisivali dokumente i imali uloge blagajnika i sekretara, što nije ilegalno.