Bivši čuvar Aušvica preminuo nedjelju dana pred suđenje

"Sve aktivnosti vezane za taj proces su sada otkazane", saopštio je regionalni sud u gradu Hanau
2 komentar(a)
Aušvic, Foto: Reuters
Aušvic, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.04.2016. 15:49h

Devedesettrogodišnji bivši čuvar nacističkog logora Aušvic, Ernst Tremel, preminuo je nedjelju dana prije početka suđenja u Njemačkoj, saopštio je danas sud pred koji je trebalo da bude izveden.

Tremel je bio optužen za pomaganje u ubijanju najmanje 1.075 ljudi dok je radio u ozloglašenom logoru smrti u Poljskoj pod njemačkom okupacijom od novembra 1942. do juna 1943. godine, prenosi AFP.

Suđenje Tremelu trebalo je da počne sljedeće srijede u zapadnom njemačkom gradu Hanau, a plan je bio da svjedoče preživjeli iz Aušvica.

"Sve aktivnosti vezane za taj proces su sada otkazane", saopštio je regionalni sud u gradu Hanau.

Tremel je bio na službi u jedinici S S Totekopf koja je bila zadužena za dolazak zarobljenika i optužen je za direktno učešće u organizovanju prevoza zarobljenika iz Berlina, francuskog grada Dransija i holandskog Vesterborka.

"Među deportovanima, najmanje 1.075 ih je surovo ubijeno odmah po dolasku u Aušvic", saopštio je sud kada je u februaru najavio početak suđenja.

Pošto je Tremel u vreme zločina za koje je optužen imao 19, odnosno 20 godina starosti, trebalo je da mu se sudi u skladu sa krivičnim zakonom koji važi za omladinu, iako je bio u dubokoj starosti.

Bonus video: