Poljska spomenike Crvenoj armiji sklanja u muzej na otvorenom

Dolazak poljske konzervativne desnice na vlast u oktobru prošle godine ubrzao je planove da se iz javnog prostora uklone komunistički i sovjetski simboli
53 pregleda 5 komentar(a)
Predsjednički dvorac Poljska, Foto: Wikipedia.org
Predsjednički dvorac Poljska, Foto: Wikipedia.org
Ažurirano: 06.04.2016. 14:35h

Poljski Institut pamćenja naroda predložio je da se dobar dio od raznih 500 spomenika zahvalnosti Crvenoj armiji, koji će biti uklonjeni kao simboli totalitarnog komunističkog režima i dominacije strane sile nad Poljskom, premjesti u budući muzej na otvorenom u nekadašnjoj vojnoj bazi Červoni bor na istoku Poljske.

"Poljacima je potrebna galerija koja će podsjećati na propagandu koja se najduže održala u javnom prostoru i tako upozoravati na totalitarni sistem" kazao je Andžej Zavistovski iz nacionalnog Instituta pamćenja naroda koji se bavi istragom zločina totalitarnog okupacionog nemačkog fašističkog i komunističkog režima.

Dolazak poljske konzervativne desnice na vlast u oktobru prošle godine ubrzao je planove da se iz javnog prostora uklone komunistički i sovjetski simboli.

Predsjednik Instituta Lukaš Kaminjski pozvao je lokalne samouprave da ne čekaju opšti zakon, već da počnu da sklanjaju s ulica i trgova spomenike Crvenoj armiji, osim sa vojnih groblja o kojima će se Poljska i dalje brinuti.

Poljski Senat razmatra zakon, koji je u petak usvojio donji dom, da opštine u roku od godinu dana moraju da preimenuju sve ulice, trgove i mjesta nazvana po komunistima ili komunističkim simbolima kojih, kako javlja televizija Superstacja, ima još oko 1.500.

Od oko 500 spomenika Crvenoj armiji i Sovjetskom Savezu ili njegovim zvaničnicima oko 100 spomenika Crvenoj armiji našlo bi se u Crvenom boru, na simboličnom mestu, zato što su sve do leta 1941. s tamošnje železničke stanice poljski zarobljenici prebacivani na istok u dubinu teritorije Sovjetskog Saveza u vrijeme kada je Moskva u dogovoru s Hitlerovom Nemačkom rasparčala Poljsku i zaposjela njene istočne oblasti.

Rusija je po običaju vrlo oštro reagovala na najavu uklanjanja spomenika Crvenoj armiji i diplomatije dvije zemlje razmjenile su ogorčena saopštenja a rusko Ministarstvo spoljnih poslova optužilo je Poljsku da vodi gotovo varvarski rat spomenicima protiv Rusije.

"Spomenike ćemo prebaciti u muzeje da ostanu svedočanstvo onih vremena. Ne treba da ostaju u centru gradova, jer ko će objasniti mladima za 50 godina da to nije spomenik heroju? Danas se još zna u kakvim okolnostima su podizani ti spomenici ali za nekoliko decenija to će se promjeniti", kazao je danas portalu Onet.pl šef IPN-a Lukaš Kaminjski.

Šef IPN-a odbio je optužbe iz Kremlja da Poljska želi da izbriše iz istorijskog kolektivnog pamćenja da je za slobodu Poljaka od Hitlerovih fašista živote položilo oko 660.000 vojnika Crvene armije.

"Reakcija Rusije ne čudi ali je ponešto apsurdna. Potežu pitanje likvidacije tzv. spomenika zahvalnosti a IPN namerava da ih premjesti u muzeje. Propagandni prilozi u ruskim televizijama ilustrovani su neprestano grobljima crvenoarmejaca iako mi stalno ponavljamo da uklanjanje spomenika ne obuhvata uopšte groblja sovjetskih vojnika", rekao je Kaminjski.

Kao i u susjednoj Češkoj, gdje je posebno nakon sovjetske invazije na Čehoslovačku 1968. godine, svaki spomenik sovjetskom vojniku izgubio u očima Čeha značenje zahvalnosti za oslobođenje domovine i postao simbol agresora koji je Čehoslovačku "bratski" pregazio tenkovima, i u Poljskoj i vlada i opozicija naglašavaju da su to u stvari spomenici dominacije Rusa.

"Na Zapadu ljudi misle da su te spomenike dizali sami zahvalni Poljaci a međutim istina je da je to simbol komunističke diktature nakon Drugog svjetskog rata", kazao je Kaminjski i dodao da je te spomenike većini slučajeva digla Crvena armija sama sebi a ne Poljaci.

Bonus video: