Erdogan optužuje: Rusija stala na stranu Jermenije

Erdogan je ocijenio da je Rusija direktno učestvovala u sukobima u Ukrajini i Gruziji, a isto čini i u Siriji
11 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.04.2016. 13:28h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan optužio je danas Rusiju za miješanje u sukob između Azerbejdžana i jermenskih separatističkih snaga u oblasti Nagorno-Karabah.

"Azerbejdžan preduzima konkretne korake u cilju okončanja sukoba, i nadam se da će Jermenija ubuduće slijediti njegov primjer", rekao je Erdogan u obraćanju lokalnim poslanicima u Ankari.

Reagujući na izjavu šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova da se Turska direktno miješa u sukob u Nagorno-Karabahu, Erdogan je kazao da je Rusija ta koja se umiješala u sukob jer je stala na stranu Jermenije.

On je ocijenio da je Rusija direktno učestvovala u sukobima u Ukrajini i Gruziji, a isto čini i u Siriji.

U žestokim sukobima između azerbejdžanske vojske i jermenskih separatističkih snaga u Nagorno-Karabahu tokom prethodna četiri dana poginulo je najmanje 75 osoba, a sporazum o prekidu vatre zaključen je u utorak.

Poslije rata u kom je poginulo 30.000 ljudi, a više stotina izbjeglica, uglavnom Azerbejdžanaca, napustilo svoje domove, separatističke snage bliske vladi u Jerevanu preuzele su kontrolu nad Nagorno-Karabahom, u kojem žive većinom Jermeni.

Otkako je došlo do ponovnog rasplamsavanja sukoba, iz Ankare su u više navrata stizale izjave podrške Azerbejdžanu, sa kojim Turska ima bliske kulturne, jezičke i vjerske veze.

Turski premijer Ahmet Davutoglu upozorio je u utorak da će njegova zemlja do kraja biti na strani Azerbejdžana, što je u isto vrijeme ponovio i Erdogan.

Turska nema diplomatske odnose sa Jermenijom zbog različitog tumačenja masovnog pokolja Jermena u Otomanskom carstvu 1915. godine, koji Jermenija smatra genocidom, što Turska ne priznaje.

Odnosi između Ankare i Moskve zahladnjeli su od novembra prošle godine, kada je Turska oborila ruski avion iznad tursko-sirijske granice.

Sarkisjan: Svijet da prizna pravo Nagorno Karabaha

Jermenski predsjednik Serž Sarkisjan kazao je danas da međunarodna zajednica mora da prizna pravo Nagorno Karabaha da sam odredi svoju budućnost, prenosi AFP.

"Oni žele da sami odlučuju o svojoj sudbini i svojoj budućnosti. Oni očekuju samo jednu stvar od međunarodne zajednice, a to je priznanje tog prava", rekao je Sarkisjan o Nagorno Karabahu nakon razgovora koje je u Berlinu vodio sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Bonus video: