Kameron: Ne posjedujem ofšor račune

Kameron je dodao da prima samo premijersku platu i da ima nešto ušteđevine, kao i da posjeduje kuću koju iznajmljuje dok boravi u rezidenciji u Dauning Stritu
1 komentar(a)
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.04.2016. 19:58h

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je da ne posjeduje of-šor bankovne račune, reagujući tako na optužbe da je i njegov pokojni otac Ian umiješan u utaju poreza i pranje novca u okviru globalne afere "Panamskih dokumenata, prenio je britanski dnevni list Gardijan.

Panamska of-šor advokatska kompanija "Mosak Fonseka" objelodanila je da je Ian Kameron bio na čelu investicionog fonda Blermor Holding sa sjedištem na Bahamima, čiji su prihodi trideset godina skrivani od britanskih poreskih organa, navodi isti list.

"Nemam of-šor kompanije ni of-šor bankovne račune i transakcije, nemam veze sa tim", rekao je Dejvid Kameron u Birmingemu, odgovarajući na pitanje novinara da li se bogatstvo njegove porodice i dalje čuva u of-šor fondovima.

Kameron je dodao da prima samo premijersku platu i da ima nešto ušteđevine, kao i da posjeduje kuću koju iznajmljuje dok boravi u rezidenciji u Dauning Stritu.

On međutim nije direktno govorio o svojoj porodici.

Njegov portparol ranije je rekao da je to "privatna stvar", ponovivši tako izjavu iz 2012, kada su se prvi put pojavile informacije o of-šor poslovanju premijerovog oca Iana, koji je preminuo 2010. godine.

Vođa opozicione Laburističke stranke Džeremi Korbin ocijenio je da ne može biti govora o privatnoj stvari ako je došlo do utaje poreza i istakao da u tom slučaju mora biti sprovedena nezavisna istraga.

Prema podacima britanske vlade, borba protiv poreske evazije donijela je Velikoj Britaniji prihod od dvije milijarde eura od 2010. godine, a izmjena zakonske regulative u toj oblasti još 12 milijardi dodatnih prihoda.

Kameron, koji će u Londonu idućeg mjeseca predsedavati samitom o borbi protiv korupcije, najavio je da će u junu biti formiran javni registar o poslovanju kompanija u Velikoj Britaniji.

Pitanje utaje poreza veoma je važno za Veliku Britaniju, čije se prekomorske teritorije, kao što su Angilja, Bermudska i Djevičanska ostrva, smatraju poreskim rajevima.

Prema navodima lista Gardijan, člana Međunarodnog konzorcijuma novinara istraživača koji je došao u posjed "Panamskih dokumenata", kompanija Iana Kamerona sa sjedištem na Bahamima zapošljavala je oko 50 ljudi koji su potpisivali papire i obavljali funkcije sekretara i finansijskih direktora.

U 11,5 miliona dokumenata koji su procureli iz advokatske kompanije "Mosak Fonseka", nalaze se imena visokih političkih funkcionera, sportista i milijardera iz cijelog svijeta, koji su godinama sakrivali prihode pomoću fiktivnih firmi i na taj način izbjegavali plaćanje poreza.

Bonus video: