Islandski premijer podnio ostavku zbog Panamskih papira

Prema podacima koji su procurili, Gunlaugson i njegova supruga Ana Sigurlaug Palsotir kupili su ofšor-kopaniju "Vintris Ink." na Djevičanskim ostrvima u decembru 2007. godine
13 komentar(a)
Sigmundur David Gunlaugson, Foto: Reuters
Sigmundur David Gunlaugson, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.04.2016. 16:32h

Nakon intenzivnih pritisaka da odstupi poslije objavljivanja "Panamskih papira", premijer Islanda Sigmundur David Gunlaugson podnio je ostavku, objavio je CNN.

Premijer i ministar finansija Bjarni Benediktson navedeni su u finansijskim dokumentima poznatim kao "Panamski papiri".

Prema podacima koji su procurili, Gunlaugson i njegova supruga Ana Sigurlaug Palsotir kupili su ofšor-kopaniju "Vintris Ink." na Djevičanskim ostrvima u decembru 2007. godine.

Krajem 2009. godine Gunlaugson je prodao svoj udio od 50 odsto supruzi za simboličnu sumu od jednog dolara, prenosi AFP.

Zamjera mu se što kada je izabran u parlament u aprilu 2009. godine, kao član Progresivne stranke desnog centra, nije prijavio udio u vlasništvu holdinga.

Skandal sa "Panamskim papirima" izazvao je brojne demantije svjetskih lidera i poznatih ličnosti koji uzvraćaju da nisu radili ništa loše.

"Panamski papiri" pokazuju da su više od 500 banaka, njihove podružnice i ogranci registrovali skoro 15.600 ofšor kompanija preko firme "Mosak Fonseka", a velika većina ih je osnovana od devedesetih, navodi na svom sajtu (ICIJ) koji obuhvata 100 dnevnih listova.

Jednogodišnja istraga ICIJ-a koja se odnosi na period od gotovo 40 godina, od 1977. sve do decembra 2015. pokazuje da su neke firme registrovane u poreskim oazama korišćene za pranje sumnjivog novca, trgovinu oružjem i drogama, kao i za utaju poreza.

Bonus video: