Kremlj se oglasio: Nema ništa novo, niti išta konkretno

"Ali neophodno je reći loše stvari, mnogo loših stvari, a kad se nema šta reći onda ih treba izmisliti. Nama je to očigledno"
18 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.04.2016. 13:04h

Izvještaji o navodnoj povezanosti Putina sa "slučajem Panama" imaju za cilj da ga diskredituju uoči izbora, kaže portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Glavna meta dezinformacija je naš predsjednik, posebno imajući u vidu predstojeće parlamentarne izbore i dugoročnije gledano, predsjedničke izbore za dvije godine", rekao je Peskov na konferenciji za novinare u Moskvi, prenosi Rojters.

Parlamentarni izbori su predviđeni za septembar, podsjećaju strane agencije.

Prema njegovim riječima, "putinofobija" u inostranstvu je dostigla taj novo da je praktično tabu reći nešto dobro o Rusiji.

"Ali neophodno je reći loše stvari, mnogo loših stvari, a kad se nema šta reći onda ih treba izmisliti. Nama je to očigledno", rekao je Peskov, dodavši da ono što je objavljeno ne sadrži ništa konkretno i ništa novo o Putinu.

On je naglasio da je Putin "glavna meta", ali da on nije umiješan ni u kakve nedozvoljene radnje.

Kao jedno od najvećih otkrića je uvid u mrežu tajnog ofšor poslovanja koja otkriva kako su saradnici ruskog predsjednika Vladimira Putina premještali dvije milijarde dolara preko raznih banaka i sumnjivih kompanija.

Mada se njegovo ime ne pominje ni u jednom od dokumenata, podaci ukazuju na šablon - njegovi prijatelji su zaradili milione od poslova koji, prema tvrdnjama eksperata nijesu mogli biti obavljeni bez njegovog znanja.

Prvi ofšor trag počinje u Panami, ide preko Rusije, Švajcarske i Kipra - i uključuje privatno skijalište gdje se Putinova mlađa kćerka Katerina udala 2013. godine.

U fokusu dokumenta koja su procurila iz panamske advokatske firme je naročito čelista Sergej Roldugin, koji je Putinov najbolji prijatelj. Roldugin je upoznao Putina sa njegovom bivšom suprugom Ljudmilom, i kum je njegovoj starijoj kćerki Mariji. Ovaj profesionalni muzičar je stekao prilično bogatstvo - budući da navodno kontroliše imovinu vrijednu najmanje 100 miliona dolara, a vjerovatno i više.

Kako navodi „Gardijan“ Rodulgin je vjerovatno izabran zbog toga što nije eksponiran u javnosti. On je bankarskim zvaničnicima u Švajcarskoj i Luksemburgu negirao da je blizak sa bilo kojom javnom ličnošću u Rusiji. Takođe, kazao je da nije biznismen.

Bonus video: