Premijera Islanda pozivaju da podnese ostavku zbog izbjegavanja poreza

"Narod ne sijme da ima premijera koga se stidi... Premijer je pokazao nepovjerenje prema islandskoj privredi i valuti", kazala je Sigurdadotir
1 komentar(a)
Sidmundur David Gunlogson, Foto: Twitter
Sidmundur David Gunlogson, Foto: Twitter
Ažurirano: 04.04.2016. 10:14h

Bivša predsjednica Vlade Islanda Johana Sigurdadotir pozvala je danas svog nasljednika da podnese ostavku pošto je međunarodna istraga ukazala na sredstva koji neki islandski zvaničnici imaju u takozvanih poreskim rajevima. "Premijer Sidmundur David Gunlogson treba odmah da podnese ostavku", ocijenila je bivša premijerka u poruci na Fejsbuku.

"Narod ne sijme da ima premijera koga se stidi... Premijer je pokazao nepovjerenje prema islandskoj privredi i valuti, i svoj novac prebacio u poreski raj. Izgleda da predsjednik vlade ne zna šta je moral", dodala je ona.

Johana Sigurdodatir, koja bila na vlasti od 2009. godine, cijenjena je zbog svog integriteta.

Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara objavio je dokumente prema kojima su sadašnji islandski premijer i njegova supruga osnovili kompaniju na Britanskim Devičanskim ostrvima kako bi sakrili milione dolara.

U toj istrazi oko 100 novinara otkriveno je da oko 140 svjetskih političara krije novac u zemljama oslobođenim od poreza, poznatim kao "poreski rajevi".

Poslije objavljivanja tih dokumenata u kojima se dovodi u pitanje premijer Islanda, oko 16.000 građana potpisalo je peticiju za njegovu smjenu, dok je opozicija najavila da će u Parlamentu tražiti glasanje o povjerenju vlade.

Bonus video: