Njemačka gradi podzemni tunel ka Danskoj dug 19 kilometara

Tunel dužine 19 kilometara povezivao bi njemačko ostrvo Fehmarn sa danskim ostrvom Loland. Imao bi četiri drumske trake i dvije željezničke pruge, a trebao bi biti dovršen 2024. godine
580 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Njemačke vlasti odobrile su u petak izgradnju podmorskog tunela za drumski i željeznički saobraćaj, koji bi je povezivao sa Danskom, a vrijednost projekta je osam milijardi dolara i dijelom bi bio financiran iz fondova Evropske unije.

Tunel dužine 19 kilometara povezivao bi njemačko ostrvo Fehmarn sa danskim ostrvom Loland. Imao bi četiri drumske trake i dvije željezničke pruge, a trebao bi biti dovršen 2024. godine.

Ostrvo Fehmarn već je putno povezan sa njemačkim kopnom, a novi tunel trebao bi ubrzati drumski i željeznički saobraćaj od Hamburga, Bremena i Hanovera do Kopenhagena i švedskog Malmea.

Projekat izgradnje tunela predstavljen je 2013. godine, prošao je dva kruga javne rasprave, a njegovoj realizaciji protive se ekološki aktivisti, prenosi agencija Hina.

Očekuje se da bi ugovor o izgradnji trebao biti potpisan za dvije sedmice, a protivnici tunela mogu uložiti žalbu Federalnom upravnom sudu u Njemačkoj.

Bonus video: