Ban Ki Mun poziva zemlje da prihvate više sirijskih izbeglica

Na konefenciji je govorio i visoki komesar za izgelice Filipo Grandi, koji je naglasio da se mora naći način da se ta kriza riješi na humaniji, organizovaniji i ravnopravniji način
60 pregleda 0 komentar(a)
Ban Ki Mun, Foto: Reuters
Ban Ki Mun, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.03.2016. 10:17h

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki Mun pozvao je danas vlade širom svijeta da prihvate više ljudi iz Sirije, kao i da se "suprotstave zastrašivanju" zbog izbjeglica.

Ban je govorio na konferenciji UN posvećenoj obezbjeđivanju prihvatnih mjesta za sirijske izbjeglice.

UNHCR namerava da u toku naredne tri godine obezbjedi mjesta za desetinu od 4,8 miliona sirijskih izbjeglica koje se nalaze u zemljama u regionu.

Govoreći pred zvaničnicima iz više od 90 država, Ban Ki Mun je pozvao zemlje da "deluju solidarno", obezbjeđujući nove i dodatne puteve za prijem sirijskih izbjeglica.

Učesnici konferencije u Ženevi pozvali su na solidarnost zemlje koje okružuju Siriju.

Turska, u kojoj se nalazi oko 2,7 miliona Sirijaca, navodi da je cilj UNHCR-a za smeštaj izbjeglica u regionu, dobar početak, ali da to nije dovoljno.

Ban Ki Mun je rekao da države mogu imati koristi od prihvata izbjeglica, pošto one mogu donijeti radnoj snazi nove vještine i iskustvo.

"Pokušaji da se oni (izbjeglice) demonizuju su ne samo uvredljivi, već su činjenično netačni", dodao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun izjavio je danas u Ženevi da sirijska izbjeglička kriza zahtjeva jedinstvenu globalnu akciju.

"Ovdje smo da ukažemo na najveću izbjegličku i raseljeničku krizu našeg doba", rekao je prvi čovjek UN, otvarajući konferenciju posvećenu izbjeglicama i sprovođenju plana za njihovo razmještanje.

To zahtjeva što veću solidarnost na globalnom nivou, dodao je on, prenosi AFP.

Na konefenciji je govorio i visoki komesar za izgelice Filipo Grandi, koji je naglasio da se mora naći način da se ta kriza riješi na humaniji, organizovaniji i ravnopravniji način.

Agencija UN za izbjeglice sa sjedištem u Ženevi danas je domaćin konferencije o izbjeglicama.

Bonus video: