Povezanost sa napadima u Briselu: Optužnice protiv još tri osobe

Francuski "Mond" javlja da je Hamedov DNK pronađen u stanu u kojem je otkriven Salah Abdeslam, ali ni ta informacija još nije potvrđena
0 komentar(a)
Brisel, napad, Foto: Reuters
Brisel, napad, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.03.2016. 10:41h

Briselski tužioci saopštili su danas da su podignute optužnice protiv još tri osobe zbog sumnje da pripadaju terorističkoj grupi koja je povezana sa prošlonedjeljnim napadima na aerodrom i metro stanicu u Briselu, javlja Rojters.

Ukupno 31 osoba poginula je u napadima u utorak u Briselu, saopštio je danas belgijski Krizni centar, navodeći da bi ta brojka mogla da raste.

Tužioci su naveli da se radi o Jasinu A., Mohamedu B. i Abubakeru O i dodali da trenutno ne mogu dati više informacija o njima.

Kazali su i da su bez četvrtu osobu koja je bila na ispitivanju pustili na slobodu.

Istrage o napadima u Parizu i Briselu: Pojavilo se novo ime - Naim al Hamed

U istrazi oko napada u Parizu i Briselu pojavilo se novo ime - Naim al Hamed, a radi se o 28-godišnjem Sirijcu čija fotografija navodno kruži među francuskim istražiteljima i evropskim bezbjednosnim agencijama, javlja Si-En-En.

On je opisan kao vrlo opasan i vjerovatno naoružan, a sumnja se da je upravo on imao jednu od ključnih uloga u napadima.

Si-En-En piše da, iako još nema zvanične potvrde o njegovoj umiješanosti u terorističke napade u Parizu i Briselu, on je u ovom trenutku jedna od najtraženijih osoba u Evropi.

Američka TV stanica navodi da nije potvrđeno da li se radi o muškarcu obučenom u svijetlu odjeću, a kojeg su nadzorne kamere snimile na belgijskom aerodromu i koji je tamo ostavio torbu s eksplozivom.

I francuski "Mond" javlja da je njegov DNK pronađen u stanu u kojem je otkriven Salah Abdeslam, ali ni ta informacija još nije potvrđena.

Vjeruje se da je Hamed stigao zajedno sa izbjeglicama iz Sirije, krajem septembra prošle godine. "Monde" piše da je u Evropu došao nekoliko nedjelja pre druge dvojice pariskih napadača.

Prema izvoru iz policije, Hamed je evidentiran u Šengenskom informacionom sistemu 10. marta i vozio je crni Audi A3, prenosi Index.hr.

Prije napada bio je evidentiran u izbjegličkom centru u njemačkom gradu Ulmu.

Evropske bezbjednosne agencije traže najmanje osmoricu osumnjičenih za koje se smatra da su pomagali u izvođenju terorističkih napada na Brisel i Pariz, objavio je u svom nedjeljnom broju njemački "Velt".

Pozivajući se na bezbjednosne izvore, list navodi da se vjeruje da se osumnjičeni, od kojih su većina francuski i belgijski državljani, nalaze ili u Siriji, ili u bjekstvu širom Evrope.

"Velt" navodi da su osumnjičeni bili u kontaktu sa Abdelhamidom Abaudom, za kojeg se pretpostavlja da je bio glavni izvođač napada na Pariz i kojeg je 18. novembra ubila francuska policija, i Salahom Abdeslamom, glavnim preživjelim osumnjičenim za pariske napade, koji je uhapšen u Briselu početkom ovog mjeseca.

Kancelarija njemačke federalne kriminalne policije (BKA) uključena je u potragu, navodi list.

Bonus video: