Policija još nije identifikovala muškarca sa šeširom osumnjičenog za napad u Briselu

Krizni centar je naveo da je dosad identifikovano 28 žrtava napada - 15 na aerodromu i 13 na metro stanici Malbek. Za preostale tri žrtve se još čekaju rezultati analize DNK, prenio je AFP
3 komentar(a)
Fejsal Šefu, Foto: Screenshot (YouTube)
Fejsal Šefu, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 28.03.2016. 12:40h

Belgijska policija danas je na svojoj internet stranici objavila video snimak s nadzornih kamera na briselskom aerodromu na kojem se vidi muškarac sa šeširom za kojeg se sumnja da je učestvovao u napadima 22. marta.

Policija je navela da pokušava da identifikuje tog muškarca, što implicira da je osumnjičeni za saučesništvo u napadima ipak i dalje na slobodi.

Belgijski mediji su ranije prenijeli prenijeli da je Fejsal Šefu, koji je uhapšen u četvrtak u Briselu identifikovan kao "treći terorista sa video snimka", onaj sa crnim šeširom i u svijetloj jakni za koga se pretpostavlja da je nakon napada uspio da pobjegne sa aerodroma.

Portal ruske televizije RT je ranije danas objavio da je Šefu, živio samo nekoliko stotina metara od sjedišta Evropske unije, u mirnom dijelu grada, piše RT.

Kako su ranije javili belgijski mediji, Šefua je belgijska policija uhapsila u četvrtak uveče pošto ga je opazila u automobilu Sitroen 4 dok je polako prolazio ispred zgrade državnog tužilaštva i sad je tužilac protiv njega podigao optužnicu "zbog učešća u djelovanju terorističke grupe, terorističkih ubistava i terorističkih ubistava u pokušaju".

Mediji su takođe naveli da je Šefu poznat po vatrenom zalaganju za islamski ekstremizam.

Policija u njegovom stanu nije pronašla ni oružje ni eksploziv.

Bilans žrtava popeo se na 35 mrtvih i 340 povrijeđenih

U terorističkim napadima u Briselu 22. marta poginulo je najmanje 35 osoba, saopštio je danas belgijski krizni štab novi bilans žrtava.

Krizni štab je naveo da je 31 osoba pronađena mrtva na aerodromu Zaventem i stanici metroa, a četiri povrijeđene osobe kasnije su podlegle povredama u bolnici.

Među 31 žrtve stradale na licu mjesta, identifikovano je 28 tijela, među kojima 16 Belgijanaca i 12 stranaca iz SAD, Holandije, Švedske, Njemačke, Francuske, Kine, Italije i Velike Britanije.

Tri porodice čekaju rezultate DNK za svoje bližnje koji se nijesu javili od napada.

Na mjestu napada su pronađena tri tijela bombaša samoubica, dva tijela na aerodromu i jedno u metro stanici. Krizni štab nije uvrstio kamikaze u taj bilans.

U napadima je povrijeđeno 340 ljudi iz Belgije i 19 drugih država, dodao je krizni štab.

Briselski tužioci saopštili su danas da su podignute optužnice protiv još tri osobe zbog sumnje da pripadaju terorističkoj grupi koja je povezana sa prošlonedjeljnim napadima na aerodrom i metro stanicu u Briselu, javlja Rojters.

Keri: Evropa da spriječi nove napade

Evropa se suočava sa hitnom situacijom da spriječi nove napade ekstremista poslije onih u Briselu, izjavio je američki državni sekretar Džon Keri.

"Mislim da su svi zabrinuti, jer u posljednjih nekoliko godina strani borci se vraćaju iz Sirije i drugih mjesta i stapaju se sa zajednicama", rekao je Keri u TV emisiji Si-Bi-Esa (CBS) "Fejs d nejšn".

Keri je istakao da najnoviji napadi pokazuju da su džihadisti i dalje ozbiljna prijetnja i izvan zemalja zahvaćenih ratom.

SAD traže dodatne provjere i već neko vrijeme sarađuju sa belgijskim vlastima, "pokušavajući da se popune praznine za koje smo svjesni da postoje", kazao je Keri.

Keri je poslije napada posjetio Brisel gdje je rekao da smatra da je Belgija silovoto djelovala u borbi protiv terorizma i prije napada, odbacivši kritike da su belgijske vlasti bile neuspješne u kontroli pripadnika Islamske države.

Bonus video: