Kako je uhapšen Fejsal Šefu: Automobilom polako prolazio pored briselskog tužilaštva

Tužilaštvo navodi "ozbiljne nalaze koji su podudarni" i koji Šefua neposredno dovode u vezu s terorističkom grupom koja je u eksplozijama na aerodromu i metrou u Briselu
61 pregleda 1 komentar(a)
napadači, Brisel, Foto: News.sky.com
napadači, Brisel, Foto: News.sky.com
Ažurirano: 27.03.2016. 13:11h

Jedan od osumnjičenih za napad na briselskom aerodromu, novinar Fejsal Šefu, uhapšen je ispred zgrade državnog tužilaštva, a poznat je po vatrenom zalaganju za islamski ekstremizam, prenose belgijski mediji.

Šefu, viđen na video snimku s kapom na glavi, treći je terorista koji je, prema listu Het nivsblad vidjen i u blizini metro stanice Malbek gdje se raznio eksplozivom islamski ekstremista koji je ubio 20 i ranio više desetina ljudi.

Policija je Šefua uhapsila u četvrtak uveče pošto ga je opazila u automobilu Sitroen 4 dok je polako prolazio ispred zgrade državnog tužilaštva i sad je tužilac protiv njega podigao optužnicu "zbog učešća u djelovanju terorističke grupe, terorističkih ubistava i terorističkih ubistava u pokušaju".

Tužilaštvo navodi "ozbiljne nalaze koji su podudarni" i koji Šefua neposredno dovode u vezu s terorističkom grupom koja je u eksplozijama na aerodromu i metrou u Briselu.

Istraga je o Šefuu dobila je dragocjene podatke od šofera taksija koji je na dan atentata trojicu terorista iz skrovišta u četvrti Skarbek vozio na aerodrom s tri kofera u kojima je bio eksploziv, a još dva kofera s eksplozivom, srećom, nijesu ukrcana jer u taksiju nije bilo mjesta.

Fejsal Šefu je sebe prikazivao kao novinara koji je, pored ostalog, u kratkim video reportažama tvrdio da belgijske vlasti u zatvorima zlostavljaju osudjenike muslimane i za to krivio i belgijske medije.

Belgijski gradonačelnik Ivan Majer je saopštio da je "opasno djelovanje" Šefua dobro poznato vlastima i rekao da je na to upozorio policiju, pored ostalog i zbog toga što je Šefu "vrbovao lica za uključivanje u ekstremističke grupe".

Bonus video: