Papa: Oružjem ljubavi protiv slijepog i brutalnog nasilja

U svojoj tradicionalnoj poruci "Urbi et orbi" koju dvaput godišnje upućuje "gradu i svijetu", on je govorio o nasilju, nepravdi i pretnjama po mir u mnogim djelovima svijeta
0 komentar(a)
Papa, Foto: Reuters
Papa, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.03.2016. 11:50h

Papa Franja je danas, u Uskršnjoj poruci sa centralnog balkona Bazilike svetog Petra u Vatikanu, pozvao svijet da se "oružjem ljubavi" bori protiv zla "slijepog i brutalnog nasilja" posle napada u Briselu.

Takođe je pozvao Evropu "da ne zaboravi muškarce i žene koji streme ka boljoj budućnosti, sve brojnije migrante i izbjeglice, uključujući mnogobrojnu djecu, koji beže od rata, gladi, siromaštva i socijalne nepravde", prenosi AP.

Papa je danas predvodio Uskršnju misu na trgu Svetog Petra, uz prisustvo desetina hiljada vjernika, dok su u Vatikanu na snazi jake mjere bezbjednosti.

U svojoj tradicionalnoj poruci "Urbi et orbi" koju dvaput godišnje upućuje "gradu i svijetu", on je govorio o nasilju, nepravdi i pretnjama po mir u mnogim djelovima svijeta.

Tom prilikom je podsjetio na nedavne napade u Belgiji, kao i u Turskoj, Nigeriji, Čadu, Kamerunu, Obali Slonovače i Iraku.

"Oružjem ljubavi, Bog je porazio sebičnost i smrt", rekao je poglavar 1,2 milijarde rimokatolika sa istog balkona na kojem se prvi put obratio svijetu kada je izabran 13. marta 2013.

Takođe je pozvao narod da kanališe uskršnju nadu kako bi se porazilo "zlo koje je, izgleda, prevladalo u životu mnogih ljudi".

Papa je u svom govoru izrazio i nadu da će se pregovorima naći rešenje za sukob u Siriji kako bi se okončalo "žalosno uništavanje, ubijanje, kršenje humanitarnog prava i razbijanje građanske sloge".

Papa je pozvao i na dijalog između Izraelaca i Palestinaca i rešavanje sukoba i političkih tenzija u Jemenu, Iraku, Libiji, Burundiju, Mozambiku, DR Kongu, Južnom Sudanu i Ukrajini.

Bezbjednost je u Vatikanu veoma jaka, pri čemu policija provjerava torbe i rance turistima, hodočasnicima, Rimljanima i novinarima koji su hrlili ka trgu na kojem vrhovni poglavar Rimokatoličke crkve u podne tradicionalno blagosilja vjernike i govori o situaciji u svijetu.

Godinama su islamistički ekstremisti na društvenim mrežama navodili kao potencijalne mete Vatikan i Rim, gdje se nalazi sjedište Rimokatoličke crkve, podsjeća američka agencija.

Bonus video: