Optužnice protiv nezavisnog novinara i još dvojice osumnjičenih za napade u Briselu

Novinar Fejsal Šefu je poznat po tome što je na video-klipovima koje je obavljivao na internetu osuđivao to što su osobe koje su pritvorene zbog ilegalnog boravka u Belgiji dobijale večernji obrok prije prekida posta za vrijeme Ramazana, navodi "Libr Belžik"
0 komentar(a)
napadači, Brisel, Foto: News.sky.com
napadači, Brisel, Foto: News.sky.com
Ažurirano: 26.03.2016. 17:28h

Belgijsko tužilaštvo saopštilo je danas da je podnijelo optužnice za terorizam protiv trojice napadača koji su umiješani u napade u Briselu.

Federalno tužilaštvo je navelo da je protiv Fejsala Šefua, trećeg osumnjičenog da je učestvovao u napadima, podignuta optužnica zbog učestvovanja u terorističkoj grupi, terorističkog ubijanja i pokušaja terorističkog ubijanja".

On je uhapšen u četvrtak, policija je pretresla njegov stan, ali nije pronašla eksploziv niti drugo oružje.

Belgijski mediji javilu su da je Šefu muškarac u svijetloj jakni koga su bezbjednosne kamere uslikale na briselskom aerodromu. Tužilaštvo nije željelo da potvrdi ove navode.

Druga dvojica osumnjičenih, Rabah N. i Abubakar A, takođe su uhapšeni u četvrtak i oni su optuženi za terorizam.

Četvrti muškarac koga je belgijska policija upucala i uhapsila na jednom tramvajskom stajalištu u belgijskoj prijestonici zadržan je u pritvoru na najmanje 24 sata.

Šefu je poznat po tome što je na video-klipovima koje je obavljivao na internetu osuđivao to što su osobe koje su pritvorene zbog ilegalnog boravka u Belgiji dobijale večernji obrok prije prekida posta za vrijeme Ramazana, navodi "Libr Belžik".

Lokalna policija ga je više puta hapsila u parku Maksimilijan, ispred Kancelarije za strance, dok je pokušavao da za radikalni islam vrbuje tražioce azila i osobe bez dokumenata.

Istražitelji se sada pitaju kakva je uloga tog čovjeka, koji nije želio da sarađuje tokom ispitivanja kada je u četvrtak priveden poslije napada izvedenih u Briselu u utorak.

Pretpostavka je da bi Šefu mogao biti misteriozni muškarac sa šeširom koji bio u društvu dvojice bombaša samoubica koje je nadzorna kamera snimila na briselskom aerodromu prije eksplozija koje su izveli, navodi belgijski list.

Bonus video: