Belgijsko tužilaštvo: Ubistvo čuvara nuklearne elektrane nema veze sa terorizmom

Tužilaštvo je za belgijsku agenciju Belga navelo da je ubistvo Prospera, kojeg su njegovo troje djece u četvrtak pronašli mrtvog u njihovom domu u Froašapelu, isključivo kriminalni slučaj koji nije povezan sa terorističkom prijetnjom
169 pregleda 0 komentar(a)
nuklearna centrala Tianž, nuklearna centrala Šarlroa, Foto: Reuters
nuklearna centrala Tianž, nuklearna centrala Šarlroa, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.03.2016. 13:15h

Član obezbjeđenja belgijske nuklearne centrale "Tianž" Didije Prosper, ubijen je u gradu Šarlroa u četvrtak, javili su danas mediji. Tužilaštvo u tom gradu odbacilo je mogućnost da u tom ubistvu postoji trag terorizma. Takođe, tužilaštvo je negiralo ranije navode medija da je ukradena identifikaciona kartica ubijenog, javlja agencija "Belga".

Tužilaštvo je za belgijsku agenciju Belga navelo da je ubistvo Prospera, kojeg su njegovo troje djece u četvrtak pronašli mrtvog u njihovom domu u Froašapelu, isključivo kriminalni slučaj koji nije povezan sa terorističkom prijetnjom, prenio je AFP.

Belga navodi da je tužilaštvo negiralo ovaj navod medija o tome da je kartica nestala.

AFP prenosi da je Prospero, radnik firme za obezbjeđenje G4S, upucan sa četiri metka i pronađen mrtav u kupatilu.

Navodi se da je Prospero bio zadužen za obezbjeđivanje nuklearnog istraživačkog centra u Fleriju.

Briselski dnevnik Dernijer er naveo je ranije danas da je identifikaciona kartica ubijenog ukradena.

"Čuvar postrojenja ubijen je u četvrtak dok je šetao psa. Ovaj zločin su mediji potpuno ignorisali, ali su danas lokalni policijski izvori potvrdili da je njegova identifikaciona kartica, koja omogućuje pristup centrali, ukradena", naveo je Dernijer er.

Belgijska štampa je prije dva dana pisala da su briselski bombaši-samoubice Halid i Ibrahim el Bakraui planirali i napad na belgijsku nuklearnu elektranu, ali su promijenili plan nakon što im je uhapšen saučesnik Salah Abdeslam.

Dernijer er je naveo tada da je prošlonedjeljno hapšenje Abdeslama, glavnog osumnjičenog za napade izvedene u Parizu u novembru 2015, ubrzalo planove terorista.

Braća su, kako stoji u tekstu belgijskog lista, postavila skrivenu kameru ispred kuće direktora belgijskog programa za nuklearno istraživanje.

Snimak koji traje "više desetina sati", a na kojem je zabilježeno kretanje šefa belgijskog nuklearnog programa, zaplijenjen je tokom antiterorističke racije u stanu još jednog osumnjičenog, koji pripada istoj terorističkoj ćeliji, Muhameda Bakalija.

Prema informacijama istražitelja, do kojih je Dernijer er došao, braća El Bakraui su bili jedini osumnjičeni za postavljanje kamere.

Nakon što su analizirali video-snimak, istražitelji su zaključili da je cilj terorista bio da "ugroze nacionalnu bezbjednost kao nikada do sada", navodi belgijski list.

Dokazi do kojih su vlasti došle pokazuju da ista teroristička ćelija stoji iza napada u Parizu, u kojima je 13. novembra ubijeno 130 ljudi, i iza bombaških napada na aerodromu i stanici metroa u Briselu u utorak u kojima je 31 osoba ubijena, a 270 ih je ranjeno, dodaje Dernijer er.

Mediji su u utorak, poslije napada u Briselu, javili da je toga dana evakuisana nuklearna elektrana "Tianž", koja se nalazi u mjestu Ui, na sat vremena vožnje od belgijske prijestonice.

U napadu bombaša samoubica na briselskom aerodromu i metro stanici u utorak je stradala 31 osoba, a ranjeno oko 300 ljudi.

EU: Belgijske nuklearke suočene sa prijetnjom sajber napada

Belgijska mreža nuklearnih centrala i druga velika infrastruktura suočene su sa prijetnjom sajber napada u narednih pet godina, tvrdi koordinator EU za borbu protiv terorizma Žil de Kerhove u intervjuu za Libr Belžik koji prenosi AFP.

"Ne bi me začudilo ako bi u narednih pet godina bilo pokušaja da se putem interneta izvede napad", naveo je De Kerhove.

Bonus video: