Jambon: Policija nemarna, jer nije ušla u trag Bakrauiju

Janbon je rekao da je Bakraui uhapšen u Turskoj 11. juna te da je belgijska ambasada u Ankari obaveštena da će on biti deportovan u Amsterdam 14. jula gde nije uhapšen zato što holandska policija nije primila nikakve instrukcije od belgijskih kolega
0 komentar(a)
Ibrahim el Bakraui, Foto: Reuters
Ibrahim el Bakraui, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.03.2016. 18:44h

Belgijski ministar policije Jan Jambon optužio je danas policiju za nemar, jer nije ušla u trag Ibrahimu el Bakrauiju, bombašu samoubici na briselskom aerodromu kojeg je Turska prošle godine protjerala.

Janbon koji je sinoć ponudio ostavku, rekao je na vanrednoj sjednici belgijskog parlamenta da on preuzima politicku odgovornost, ali da je "neko bio nemaran i nedovoljno proaktivan", prenosi Rojters.

"Neko u našem policijskom aparatu je pogriješio", rekao je on.

Naime, Turska je saopštila da je Ankara proterala Ibrahima el Bakrauija u Evropu u julu prošle godine uz upozorenje da je on militantni ekstremista.

Belgijske vlasti su tada odgovorile da je Bakraui kriminalac, ali ne i militant i zatražile dodatne informacije od Ankare.

Janbon je rekao da je Bakraui uhapšen u Turskoj 11. juna te da je belgijska ambasada u Ankari obaveštena da će on biti deportovan u Amsterdam 14. jula gde nije uhapšen zato što holandska policija nije primila nikakve instrukcije od belgijskih kolega.

Janbon je naveo da je belgijski policijski oficir za vezu u ambasadi u Turskoj samo rekao belgijskoj policiji šest dana kasnije da je Bakraui priveden u Turskoj zbog sumnje u terorizam.

Zvaničnik je onda zatražio nove informacije o Bakrauiju od turskih vlasti, a odgovor je dobio šest meseci kasnije, odnosno 11. januara.

Bonus video: