Braća El Bakraui bili na crnoj listi SAD-a

Braća Halid i Ibrahim Bakraui su bili na američkoj listi za nadzor potencijalnih terorista prije hapšenja osumnjičenog za pariske napade, Saleh Abdeslama 18. marta
3 komentar(a)
Brisel policija, Foto: Reuters
Brisel policija, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.03.2016. 08:16h

Belgijski ministri unutrašnjih poslova i pravde su juče ponudili da podnesu ostavke zato što se nije ušlo u trag ekstremisti Islamske države kojeg je Turska prošle godine dva puta protjerala kao osumnjičenog borca i koji se raznio na aerodromu u Briselu ove nedjelje.

Ibrahim el Bakraui je jedan od trojice identifikovanih bombaša samoubica koji su napali aerodrom i stanicu metroa, kada je poginula 31 a ranjeno 270 osoba. Najmanje još jedan muškarac kojeg su snimile kamere na aerodromu je u bjekstvu, a za petog osumnjičenog bombaša snimljenog tokom napada u metrou se ne zna da li je živ.

Ministri unutrašnjih poslova i pravde Žan Žambon i Koen Gens su ponudili ostavke premijeru Šarlu Mišelu, koji je zatražio da ostanu.

Braća Halid i Ibrahim Bakraui su bili na američkoj listi za nadzor potencijalnih terorista prije hapšenja osumnjičenog za pariske napade, Saleh Abdeslama 18. marta, saopštila su dva izvora za Rojters.

Turski zvaničnici su saopštili da je Ibrahim Bakraui (29), protjeran prošlog jula pošto je uhapšen u Gaziantepu blizu sirijske granice i ponovo u avgustu pošto se vratio u Antaliju. Belgijske i holandske vlasti su obaviještene o sumnjama Turske da je on strani borac koji pokušava da se domogne Sirije.

Belgijske vlasti su tada odgovorile da je Bakraui, koji je odslužio manje od pola devetogodišinje kazne zatvora zbog oružane pljačke, kriminalac ali ne militant.

„Možete se zapitati kako je neko pušten tako rano i kako smo propustili šansu da ga uhvatimo kada je bio u Turskoj. Razumijem ta pitanja“, rekao je Žambon. „U tim okolnostima, ispravno je preuzeti političku odgovornost i ponudio sam ostavku premijeru“.

Belgijski javni servis VRT je objavio da istražitelji vjeruju da je Abdeslam, koji je uhapšen prošle nedjelje, planirao sličnu pucnjavu i bombaški napad u Briselu.

„Teroristi su planirali isti scenario kao u Parizu, samo što je djelimično propao“, objavio je VRT.

Belgija je spustila nivo bezbjednosne uzbune sa najvišeg, četvrtog, na treći, ali zvaničnici nisu kazali šta to znači u smislu bezbjednosnih mjera u Briselu, koje uključuju jako prisustvo policije i vojske. Islamska država je juče objavila video snimak u kojem briselske napade naziva pobjedom i prikazuje obuku belgijskih ekstremista osumnjičenih za napade u Parizu.

Abdeslamov advokat Sven Mari je rekao da njegov klijent želi „da se objasni“ i da se više neće opirati izručenju Francuskoj. Mari je kazao da Abdeslam nije znao za plan o napadu na briselski aerodrom i metro.

Bezbjednosni izvori su rekli belgijskim medijima da je drugi bombaš samoubica na aerodromu bio Nadžim Lašraui, belgijski veteran islamističke borbe, osumnjičen za pravljenje eksplozivnih pojaseva za napade u Parizu. Policija traga za trećim osumnjičenim, kojeg su kamere na aerodromu snimile kako gura kolica sa prtljagom u holu za odlaske. On nije imenovan.

Federalni tužioci su kazali da je muškarac u svijetloj jakni sa tamnim šeširom pobjegao sa terminala a da je treća bomba u torbi, i najveća, eksplodirala kasnije kada su eksperti za eksplozive čistili tu oblast, i da nije izazvala žrtve.

Napadnut Abdeslamov advokat

Nekoliko sati nakon napada u Briselu, jedan muškarac je napao advokata Salaha Abdeslama u njegovoj kancelariji u tom gradu, rekao je Sven Mari za list „Soar“.

"Morao sam da zatvorim kancelariju radi bezbjednosti mog osoblja“, rekao je Mari i dodao da je dobio stotine uvredljivih i prijetećih poruka nakon što je pristao za zastupa Abdeslama. Mari je stekao reputaciju kao branilac ozloglašenih kriminalaca i islamista.

Bonus video: