Brisel: Uhapšeni držao ženu i dijete kao taoce

Novinska agencija Belga javila je da je kancelarija državnog tužioca potvrdila vijest o hapšenjima. Drugi detalji za sada nisu poznati
0 komentar(a)
Brisel, belgijska policija, Foto: Reuters
Brisel, belgijska policija, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.03.2016. 21:23h

U današnjoj velikoj policijskoj operaciji u briselskom kvartu Šarbek ranjena je i uhapšena osoba koja je kod sebe imala eksplozivne supstance, javila je belgijska televizija RTBF, a prenio Rojters.

Tokom policijskih akcija hapšenja u Šarbeku čule su se i dvije eksplozije javlja RTBF. Policija je tokom akcije uz pomoć robota "neutralizovala" jednu osobu.

Terorista koji je upucan u nogu i uhapšen, držao je prije hapšenja kao taoce ženu i dijete koji su se zatekli na stanici gradskog prevoza, navodi se na sajtu lista "Libr belžik" koji se poziva na neimenovanog svjedoka. Prikazan je i snimak mobilnim telefonom koji je načinio svjedok, a na kojem se vidi kako specijalci prilaze djetetu koje ustaje i udaljava se od teroriste koji već leži ranjen na zemlji.

Prvi čovjek Šarbeka Bernard Klerfajt je kazao da je uhapšeni bio povezan i sa terorističkim napadima u utorak u Briselu i sa spriječenim napadom u blizini Pariza koji je osujećen juče.

Klerfajt je kazao da su tri eksplozije koje su se čule tokom policijske akcije bile kontrolisane. Jedan od svjedoka rekao je za televiziju RTL da je policija prišla osumnjičenom na autobuskoj stanici i zatražila da skine jaknu, kako bi provjerili da nema eksploziv vezan oko struka.

Belgijski državni mediji su javili da su se tokom akcije čule dvije eksplozije, a svjedoci su naveli da je bilo pucnjeva iz vatrenog oružja, prenosi AP.

Rojters navodi da je operacija povezana sa jučerašnjim hapšenjem teroriste u Francuskoj koji je spremao napad u toj zemlji.

U Šarbeku je veliki broj pripadnika specijalne policije, oklopnih vozila i vojnih kamiona.

UPOZORENJE: SNIMAK MOŽE BITI UZNEMIRUJUĆI!

Očevici kažu da su tokom akcije začuli pucnjeve.

Policijski izvori navode da je najnovija akcija belgijske policije povezana sa ranije spriječenom zavjerom za novi napad u Francuskoj. Osumnjičeni za planiranje napada je uhapšen i lakše je povrijeđen.

Evakuisan je i tramvaj koji je tokom akcije vozio kroz taj kraj.

U Njemačkoj su privedene dvije osobe za koje se sumnjiči da su povezane s terorističkim napadima u Briselu javljaju u petak njemački mediji.

Prema informacijama javnog servisa ARD i nedjeljnika Špigl , u četvrtak poslijepodne u Dizeldorfu je uhapšen jedan pripadnik islamističke scene u Njemačkoj. On je navodno bio povezan s jednim od atentatora u Briselu.

Uhapšeni Samir E. je zajedno s bombašem samoubicom Kalidom El Bakrauijem u prošle godine uhapšen u tursko-sirijskom pograničnom području te su ga turske vlasti vratile natrag u Amsterdam

Belgijska policija uhapsila je sinoć šest osoba u okviru istrage o bombaškim napadima u Briselu od prije dva dana, objavila je nacionalna televizija VRT.

Novinska agencija Belga javila je da je kancelarija državnog tužioca potvrdila vijest o hapšenjima. Drugi detalji za sada nisu poznati.

Policija se još uvijek nije oglasila povodom ovoga, prenosi Rojters.

Nešto ranije, francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev saopštio je da je uhapšen francuski državljanin osumnjičen da je pripadao militantnoj mreži koja je planirala novi napad u Francuskoj.

Ovo hapšenje je pomoglo i "da se spriječi zavjera u Francuskoj koja je u odmakloj fazi", rekao je on u govoru koji je prenosila nacionalna tv, prenosi Rojters.

U terorističkom napadu u Briuselu poginula je 31 osoba, a ranjeno 270.

Bonus video: