PROMIJENILI PLAN NAKON HAPŠENJA ABDESLAMA

Briselski teroristi planirali i napad na nuklearku?

Mediji su u utorak, posle napada u Briselu, javili da je toga dana evakuisana nuklearna elektrana Tianž, koja se nalazi na sat vremena vožnje od belgijske prijestonice
2 komentar(a)
Brisel, napad, Foto: Reuters
Brisel, napad, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.03.2016. 09:54h

Briselski bombaši-samoubice Halid i Ibrahim el Bakraui planirali su i napad na belgijsku nuklearnu elektranu, ali su promijenili plan nakon što im je uhapšen saučesnik Salah Abdeslam, tvrdi belgijska štampa.

List "Dernier er" (DH) navodi da je prošlonedjeljno hapšenje Abdeslama, glavnog osumnjičenog za napade izvedene u Parizu u novembru 2015, ubrzalo planove terorista, prenosi "Raša tudej".

Braća su, kako stoji u tekstu belgijskog lista, postavila skrivenu kameru ispred kuće direktora belgijskog programa za nuklearno istraživanje.

Snimak koji traje "više desetina sati", a na kojem je zabilježeno kretanje šefa belgijskog nuklearnog programa, zaplijenjen je tokom antiterorističke racije u stanu još jednog osumnjičenog, koji pripada istoj terorističkoj ćeliji, Muhameda Bakalija.

Prema informacijama istražitelja, do kojih je DH došsao, braća El Bakraui su bili jedini osumnjičeni za postavljanje kamere.

Nakon što su analizirali video-snimak, istražitelji su zaključili da je cilj terorista bio da "ugroze nacionalnu bezbjednost kao nikada do sada", navodi belgijski list.

Dokazi do kojih su vlasti došle pokazuju da ista teroristička ćelija stoji iza napada u Parizu, u kojima je 13. novembra ubijeno 130 ljudi, i iza bombaških napada na aerodromu i stanici metroa u Briselu u utorak u kojima je 31 osoba ubijena, a 270 ih je ranjeno, dodaje DH.

Mediji su u utorak, posle napada u Briselu, javili da je toga dana evakuisana nuklearna elektrana Tianž, koja se nalazi na sat vremena vožnje od belgijske prijestonice.

Belgijski mediji prenose da je Nadžim Lahraui, treći osumnjičeni za bombaške napade na briselskom aerodromu, bio učesnik u novembarskim napadima u Parizu.

Preporučujemo za Vas