BRISELSKI BOMBAŠI PLANIRALI DA IZAZOVU JOŠ VEĆE KRVOPROLIĆE

Imali materijala za još makar 10 bombi

Turska saopštila da je napadač deportovan 2015. a Belgija ignorisala upozorenje da se radi o ekstremisti
38 komentar(a)
Brisel napad, Foto: Reuters
Brisel napad, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.03.2016. 06:51h

Glavni belgijski tužilac je imenovao juče dva brata kao bombaše samoubice Islamske države koji su ubili najmanje 31 osobu u najsmrtonosnijim napadima u istoriji Brisela, ali su saopštili da je ključni osumnjičeni u bjekstvu.

Napadi u utorak su izazvali šok u Evropi i svijetu i podstakli vlasti da razmotre bezbjednost na aerodromima i u javnom saobraćaju. Takođe su ponovo pokrenuli raspravu o slaboj evropskoj bezbjednosnoj saradnji i propustima u policijskom nadzoru.

Belgijski federalni tužilac je saopštio da je Ibrahim el Bakraui (29), jedan od dva muškarca koji su se raznijeli na briselskom aerodromu u utorak, ostavio oproštajnu poruku u kompjuteru bačenom u kontejner blizu skrovišta militanata.

Rekao je za sebe da je „uvijek u bjekstvu, ne zna šta će više da radi, svuda ga gone, više nije nigdje bezbjedan i da rizikuje da završi pored osobe u ćeliji“ - što je iluzija na osumnjičenog pariskog bombaša Salaha Abdeslama, koji je uhapšen prošle nedjelje.

Njegov brat Halid el Bakraui je sat kasnije detonirao bombu u prepunom podzemnom vozu blizu sjedišta Evropske komisije, rekao je tužilac Frederik van Leuv.

Policija ih nije povezivala sa islamističkim ekstremistima do Abdeslamovog hapšenja, kada je počela trka sa vremenom da se uhvate osumnjičeni saučesnici.

Izgleda da je to podstaklo bombaše da požure sa napadom u Belgiji nakon što su se bili pritajili nekoliko mjeseci, prema poruci nađenoj u kompjuteru.

Teroristi koji su napali Brisel imali su dovoljno materijala u rezervi da naprave najmanje još 10 velikih bombi, rekao je za „Gardijan“ vodeći stručnjak za eksploziv.

U raciji u utorak veče u stanu odakle je taksi pokupio muškarce prije napada na aerodromu, policija je pronašla 150 litara acetona i 30 litara hidrogen peroksida. To bi bilo dovoljno da se napravi oko 50 kg eksploziva triaceton triperoksida (TATP), koji je korišten u pariskim napadima.

Profesor Sidni Alford, koji je radio sa britanskom vojskom na deaktiviranju talibanskih bombi u Avganistanu, rekao je da se taj materijal može pomiješati korištenjem domaće kuhinjske opreme i detonirati bez specijalne opreme.

„Nevjerovatno ga je lako napraviti. Ne morate biti hemičar“,  rekao je Alford.

Bombaši su možda namjeravali da upotrijebe više eksploziva u utorak i izazovu još veće krvoproliće. Naručili su kombi od taksi kompanije da ih preveze do aerodroma, objavio je belgijski list „DH“. Međutim, kad je greškom stigla limuzina, shvatili su da ne mogu da ubace četiri velike i teške torbe i morali su jednu da ostave.

Ako se potvrdi da su bombe u Briselu sadržale istu vrstu eksploziva koji je korišten u Parizu, to bi bio još jedan dokaz da TATP postaje omiljeno oružje ID u Evropi.

Najmanje 31 osoba je ubijena a 271 povrijeđena u napadima, naveo je tužilac. Ta cifra bi mogla rasti jer su neke žrtve sa metro stanice Malbek raznesene i teško ih je identifikovati. Nekoliko preživjelih je dalje u kritičnom stanju.

Braća Bakraui su identifikovani na osnovu otisaka prstiju i na bezbjednosnim kamerama, rekao je tužilac. Drugi bombaš samoubica na aerodromu još nije identifikova a treći muškarac, kojeg nije imenovao, ostavio je najveću bombu i pobjegao sa terminala prije eksplozija.

Belgijski mediji su imenovali tog muškarca kao Nadžima Lašrauija, osumnjičenog za regrutovanje za ID i pravljenje bombi. 

Austrijski list „Standard“ je, međutim, pozivajući se na neidentifikovani izvor, imenovao Lašrauija kao drugog bombaša samoubicu na aerodromu.

Ibrahim el Bakraui je deportovan prošle godine iz Turske a Belgija je nakon toga ignorisala upozorenje da se radi o eskstremisti, rekao je juče predsjednik Tajip Erdogan.

U prethodnim slučajevima, zvaničnici su govorili da bez dokaza o krivičnom djelu, poput učešća u ratu u Siriji, ne mogu pritvarati osobe deportovane iz Turske. 

Belgijski centar za koordinaciju kriznih situacija je zadržao maksimalni nivo bezbjednosne uzbune. Neki autobusi i vozovi su saobraćali, ali su metro i aerodrom bili zatvoreni, kao i ključni tuneli u Briselu.

Ponavljajući priču o belgijskoj bezbjednosnoj politici nakon pariskih napada, francuski ministar finansija Mišel Sapen je govorio o „naivnosti nekih lidera“ zbog uzdržavanja od bezbjednosnih akcija u muslimanskim zajednicama.

Belgijski ministar spoljnih poslova Didije Rejnders je odgovorio da bi svaka država trebalo da se bavi svojim socijalnim problemima i da i Francuska ima predgrađa u kojima se ekstremisti radikalizuju. I francuski premijer Manuel Vals je rekao da Francuska ne može da drži lekcije Belgiji.

„Napadnuta je Evropa. Odgovor na terorizam mora biti evropski“, rekao je Vals.

Identifikovane prve žrtve, očajnička potraga za nestalima

Peruanka Adelma Marina Tapia Ruiz pozdravila se sa svoje dvije trogodišnje kćerke na aerodromu. Nekoliko trenutaka kasnije eksplozija je odjeknula u hali za polaske, i ova 36-godišnjakinja je stradala.

Trebalo je da se ukrca na let za Njujork a za nekoliko suprug i kćerke je trebalo da joj se pridruže za Uskrs. 

Ona je prva potvrđena žrtva napada u Briselu. 

Identifikovane su još dvije žrtve. Belgijski student prava Leopold Hekt je takođe poginuo u napadu, saopštio je njegov Univerzitet San Lui u Briselu.

Ministarstvo zaduženo za frankofoni Brisel i Valoniju saopštilo je da je među žrtvama napada u metrou njihov zaposleni Olivije Delespes. „Želim da odam poštu njemu i njegovoj porodici, kao i svim drugim žrtvama“, objavio je na Fejsbuku njegov kolega Olivije Dredin.

I dok su pojedine žrtve identifikovane, nastavlja se očajnička potraga za onima koji se i dalje vode kao nestali. Džonatan Selemani, 25, pretražuje bolnice tražeći svoju partnerku i majku njhovog jednogodišnjeg djeteta Sabrionu Esmail Fazal. Ova 24-godišnjakinja je nestala nakon što je metroom krenula na univerzitet.

„Vidio sam je ujutru prije nego što je krenula na fakultet“, kazao je Selemani. „Zatim kada sam čuo vijest odmah sam počeo da je tražim. Nijesam je pronašao“.

„Ne znam kako ovo da objasnim našem sinu“. 

Islamistička mreža povezuje napadače u Briselu i Parizu

Kalid el Bakraui je veza koja ukazuje na to da ista islamistička ćelija stoji iza novembarskih napada u Parizu i prekjučerašnjih u Briselu.

Grupa je očigledno sastavljana tokom robijanja u belgijskim zatvorima i borbe u Siriji. Belgija, čija muslimanska populacija čini oko pet odsto od 11 miliona stanovnika, ima u Evropi najveći procenat građana koji su se pridružili islamističkim militantima u Siriji.

Halid i njegov brat Ibrahim su već bili poznati vlastima zbog kriminala.

Halid (27) je 2011. osuđen na pet godina zatvora zbog krađe automobila. Ibrahim (30), je 2010. poslat u zatvor zato što je iz „kalašnjikova“ otvorio vatru na policiju nakon pljačke. Oslobođen 2014, tražen je od sredine 2015. zbog kršenja pravila uslovne slobode. 

Prema belgijskom listu „Dernier er“, Halid je pod lažnim imenom iznajmio stan u gradu Šarleroa, koji su neki pariski napadači koristili kao bazu. Iznajmio je i drugi stan u briselskom distriktu Forest, u kojem je tokom racije prošle nedjelje došlo do razmjene vatre.

Pucnjava 15. marta se ispostavila kao ključni momenat u istrazi povodom napada u Parizu. Tada je policija ubila alžirskog napadača Muhameda Belkaida, osumnjičenog za pariske napade. Takođe je otkrila otiske Salaha Abdeslama, koji je uhapšen tri dana kasnije. On je jedini osumnjičeni učesnik u napadima u Parizu koji je uhvaćen živ.  

Abdeslam i Belkaid su se poznavali makar nekoliko mjeseci. Njih dvojica i Nadžim Lašraui, koji je putovao u Siriju u februaru 2013, zaustavljeni su u „mercedesu“ na jednom punktu kada su prelazili iz Mađarske u Austriju u septembru, ali su pušteni.

U decembru je policija, već tragajući za Abdeslamom, izdala potjernicu za Belkaidom i Lašrauijem, objavivši fotografiju njih dvojice u jednoj prodavnici.

Belkaid je putovao sa lažnim dokumentima na ime Samir Bouzid.

Lašraui, 25-godišnji Belgijanac, iznajmio je kuću, takođe pod lažnim imenom, u belgijskom gradu Uvele, koji je pretresen 26. novembra. Tragovi njegove DNK su nađeni u kućama koje su koristili pariski napadači prošle godine.

Studirao je elektrotehnički fakultet i sumnja se da je napravio bombe koje su koristile samoubice u Parizu i moguće one koje su eksplodirale u Briselu.

Nedjelju nakon izdavanja potjernice, policija je našla ostatke fabrike bombi u stanu u Šaerbeku, briselskom naselju gdje  je Lašraui odrastao.

Osim toga što je putovao sa Abdeslamom, Belkaid se može povezati sa Parizom preko osumnjičenog organizatora napada, Abdelhamida Abauda, Belgijca koji je ubijen sa jednom rođakom tokom racije u pariskom predgrađu Sen Deni 18. novembra.

Preporučujemo za Vas