Brisel: Taksista ključ u otkrivanju napadača

Kako piše CNN, taksista je kontaktirao vlasti nakon što je vidio osumnjičene na fotografijama
9 komentar(a)
Brisel, napad, Foto: Reuters
Brisel, napad, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.03.2016. 11:02h

Ključni korak u istrazi o jučerašnjim napadima u Briselu napravio je taksista koji je vozio osumnjičene teroriste do aerodroma.

Kako piše CNN, taksista je kontaktirao vlasti nakon što je vidio osumnjičene na fotografijama i dao im adresu sa koje je pokupio muškarce. On je rekao da je pokušao da im pomogne da ponesu torbe, ali su mu iznenada naredili da ne dira njihov prtljag.

Ta informacija navela je policiju na novu raciju nakon napada, saopšteno je. Pretraga stana u briselskoj opštini Šarbek "dovela do otkrića eksplozivne naprave koja je između ostalog sadržala eksere". Takođe su pronađene hemikalije i zastava Islamske države.

Kako je kazao taksita, napadači su prvobitno htjeli da u taksi unesi pet torbi, ali je mjesta bilo samo za tri. U to vrijeme taksisti nije bilo poznato da je u prtljagu eksploziv.

Dvije od tri torbe stavljene su na aerodromska kolica braće Kalida i Ibrahima el-Bakraui, a koje su kasnije eksplodirale. Treća torba za koju je navodno bio zadužen treći osumnjičeni Nadžim Lahraui nije eksplodirala.

Mediji pišu da je polcija otišla do kuće gdje je taksista preuzeo vožnju i pronašla druge dvije torbe sa eksplozivom.

Oprez tokom racije u Šarbeku bio je na visokom nivou. U jednom trenutku, helikoter je kružio iznad Sharbeka, sa snajperistom koji cilja zgradu.

Braća El-Bakraui stradali su u napadu, dok je Lahraui uhapšen danas u Anderlektu.

Prema posljednjim zvaničnim podacima, u jučerašnjim napadima poginula je 31 osoba, a preko 250 je povrijeđeno. Kako je saopšteno, 11 osoba je poginulo na briselskom aerodromu, a 20 u metro stanici.

Bonus video: