Najveći napadi u Zapadnoj Evropi od 2004: Od Madrida do Brisela

122 pregleda 0 komentar(a)
Brisel napad, Foto: Reuters
Brisel napad, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.03.2016. 11:04h

Napadi na aerodromu i u stanici metroa u Briselu treći je sličan napad koji se dogodio u Evropi za godinu dana.

Američka agencija Asošijeted pres je objavila najveće napade koji su pogodili zapadnoevropske zemlje od 2004. godine:

- Ekstremisti povezani s Islamskom državom su 13. novembra 2015. izveli napade na nekoliko lokacija u Parizu u kojima je ubijeno 130 ljudi. Glavni osumnjičeni za organizovanje napada Salah Abdeslam uhapšen je 18. marta u Briselu.

- U oružanom napadu na kancelariju pariskog satiričnog lista Šarli ebdo 7. januara prošle godine ubijeno je 12 ljudi. Odgovornost za napad preuzela je organizacija Al Kaida na Arapskom poluostrvu, navodeći da je to osveta za način na koji je list prikazao proroka Muhameda.

- Napadač s kalašnjikovom ubio je četiri osobe u jevrejskom muzeju u Briselu 24. maja 2014. Za ubistvo je optužen bivši francuski borac povezan s Islamskom državom u Siriji.

- U maju 2013. dvojica ekstremista pregazila su britanskog vojnika Li Rigbija na ulici u Londonu, a zatim ga izboli i prebili na smrt.

- Napadač koji je tvrdio da je povezan s Al Kaidom ubio je u martu 2012. troje jevrejskih đaka, rabina i trojicu padobranaca u Tuluzu na jugu Francuske.

- Norveški desničarski ektremista Anders Brejvik ubio je 77 ljudi u bombaškom napadu u Oslu i masakru na ostrvu Utoja 22. jula 2011. godine.

- Kancelarije nedeljnika Šarli ebdo bile su meta napada molotovljevim koktelima posle objavljivanja karikature proroka Muhameda na naslovnoj strani. U napadu 2. novembra 2011. niko nije povrijeđen.

- U samoubilačkim bombaškim napadima četiri pripadnika Al Kaide na tri stanice metroa i autobus u Londonu u julu 2005. poginulo je 52 ljudi.

- U seriji koordniranih bombaških napada na putničke vozove u Madridu 11. marta 2004, u najvećem napadu islamističkih ekstremista u Evropi, ubijena je 191 osoba.

Bonus video: