Nova verzija pada "boinga" u Rusiji: Upravljač se zamrznuo i zaglavio?

Prema riječima sagovornika "Rosijske gazete", upravljač je mogao da se zamrzne usljed nagle promjene temperature i, kada su piloti prilikom slijetanja pokušali da "izvuku" avion, prosto nisu imali dovoljno vremena i snage kako bi pomjerili upravljač
4 komentar(a)
Avio,, Rusija, nesreća, Foto: Reuters
Avio,, Rusija, nesreća, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.03.2016. 07:24h

Uzrok pada putničkog aviona „boing 737-800“ moglo bi da bude zaglavljivanje upravljača za visinu, rekao je za "Rosijsku gazetu" izvor upoznat s tokom istrage o ovoj avionskoj nesreći, prenosi "Sputnjik".

"Boing 737-800" avio-kompanije "Flajdubai", koji je iz Dubaija letio u Rostov na Donu, srušio se 19. marta pored aerodromske piste. Poginulo je svih 55 putnika i sedam članova posade.

Prema riječima sagovornika ruskog lista, upravljač je mogao da se zamrzne usljed nagle promjene temperature i, kada su piloti prilikom slijetanja pokušali da "izvuku" avion, prosto nisu imali dovoljno vremena i snage kako bi pomjerili upravljač.

Izvor "Rosijske gazete" uporedio je rostovsku avionsku nesreću s padom „boinga 737-500“ u novembru 2013. prilikom slijetanja u Kazanju.

"Ako se uporede video-snimci posljednjih minuta leta aviona, dobro se vidi da se približavanje aviona zemlji odvija po identičnom scenariju", ukazao je izvor.

"Sputnjik" podsjeća da je juče Međudržavni avijacioni komitet saopštio da će prvi zaključci o nesreći u Rostovu na Donu biti objavljeni u roku od mjesec dana.

Ovaj medij navodi i da u ovom trenutku stručnjaci kopiraju podatke iz crne kutije "boinga".

"Proces se odvija polako i pažljivo zbog oštećenja crne kutije", naveo je Međudržavni avijacioni komitet.

Na osnovu objavljenog teksta razgovora posade, aerodrom je dao dozvolu za slijetanje, ali je pilot prije prizemljenja odlučio da ponovo uzdigne letjelicu. Zbog čega se pilot predomislio i odustao od prizemljenja nije poznato, rekao je izvor "Interfaksa" u hitnim službama.

"Sputnjik" piše da istražitelji u međuvremenu razmatraju dvije osnovne verzije događaja: grešku pilota i tehničku neispravnost letjelice.

Bonus video: