Istanbul: Strahuju od novih napada, traga se za tri pripadnika ID

Policijski izvori rekli su da se vjeruje da su njih trojica planirali da izvrše napade na javnim mjestima, među kojima je i Istanbul
0 komentar(a)
Istanbul eksplozija, Foto: Reuters
Istanbul eksplozija, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.03.2016. 13:10h

Turska policija traga za trojicom pripadnika Islamske države zbog sumnje da su planirali da izvrše dodatne napade u toj zemlji nakon samoubilačkog bombaškog napada u Istanbulu, u kojem je poginulo pet osoba.

Turski mediji objavili su fotografije trojice osumnjičenih turskih državljana, koji su identifikovani kao Hadži Ali Dumaz, Savaš Jildiz i Junus Durmaz, prenio je AFP.

Policijski izvori rekli su da se vjeruje da su njih trojica planirali da izvrše napade na javnim mjestima, među kojima je i Istanbul.

Jildiz je prvobitno osumnjičen da je izvršio samoubilački bombaški napad u centru Istanbula, ali je kasnije turski ministar unutrašnjih poslova Efken Ala rekao da je napad izveo turski pripadnik Islamske države Mehmed Ozturkm.

U napadu, koji je u subotu izveden u glavnoj trgovačkoj i turističkoj zoni u centru Istanbula, poginulo je najmanje pet osoba, od kojih četiri stranca, dok je 36 ranjeno, među kojima i 12 stranih državljana.

Mediji: Istanbulski bombaš slijedio izraelske turiste

Bombaš samoubica, koji je izveo napad u subotu u Istanbulu, slijedio je grupu izraelskih turista od njihovog hotela prije nego što se digao u vazduh ubivši sebe i još četvoro ljudi, prenosi izraelski list "Haarec" izvještaje turskih medija.

Novinar lista Zaman Abdulah Bozkurt takođe navodi da je napadač bio povezan s organizacijom Islamska država.

Grupa Izraelaca, od kojih je troje ubijeno u napadu, praćena je od hotela u kvartu Bešiktaš do ulice Istiklal, popularne turističke destinacije i bombaš ih je posmatrao dok su doručkovali u restoranu, sudeći po medijskim izvještajima.

Nakon što su izašli iz restorana bombaš im je prišao i aktivirao eksplozivni prsluk.

U toj eksploziji ranjeno je 36 ljudi, uključujući 11 Izraelaca.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu potvrdio je pogibiju troje Izraelaca ubrzo nakon napada i rekao da Izrael istražuje da li je napadač namjerno ciljao grupu Izraelaca.

Turski ministar unutrašnjih poslova Efkan Alarekao rekao je u nedelju da je Turčin, član organizacije Islamska država, odgovoran za napad.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan poslao je saučešće izraelskom kolegi Netanjahuu sinoć, izrazivši žaljenje zbog pogibije troje Izraelaca i poželio brz oporavak ranjenih.

Bonus video: