Letonski policajac o padu "boinga": Ništa strašno, u avionu su bili uglavnom Rusi

"Policija žali i izražava saučešće zbog ponašanja svog radnika. Želim da zahvalim svima koji su skrenuli pažnju na taj incident", rekao je gradonačelnik Rige Nil Ušakovs
13 komentar(a)
Rusija, avion, Foto: Reuters
Rusija, avion, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.03.2016. 11:06h

Letonski policajac Janis Bruševic koji je, komentarišući pad "boinga" kompanije "Flaj Dubai" u subotu, kada je stradalo svih 62 putnika i članova posade, napisao da nema ničeg strašnog u toj nesreći "jer su u avionu bili uglavnom Rusi", mogao bi da dobije otkaz.

Putnički avion "boing 737-800", koji je letio iz Dubaija prema jugu Rusije, srušio se prekjuče prilikom drugog pokušaja sletanja na aerodrom u Rostovu na Donu, a tom prilikom poginulo je svih 55 putnika i sedam članova posade, većinom ruskih državljana.

Kako javljaju mediji gradonačelnik Rige Nil Ušakovs izjavio je novinarima u nedjelju da će veoma brzo biti donijeta odluka o tome da li je moguće nastaviti saradnju s tim policajcem.

"Policija žali i izražava saučešće zbog ponašanja svog radnika. Želim da zahvalim svima koji su skrenuli pažnju na taj incident", rekao je Ušakovs.

Bruševic, koji je svojim komentarom izazvao reakcije na društvenim mrežama, juče se izvinio na fejsbuku zbog svoje prvobitne izjave.

"Nijesam imao loše namjere ili nepoštovanje. Naravno, nema opravdanja za takvo ponašanje i, pošto sam shvatio da je šala bila neumjesna, komentar sam izbrisao. Još jednom oprostite, izražavam saučešće poginulima", napisao je Bruševic poslije čega je blokirao svoj fejsbuk profil.

Putnički avion Boing 737-800, loukost aviokompanije "FlyDubai", koji je leteo iz Dubaija, srušio u subotu rano ujutru prilikom drugog pokušaja slijetanja na aerodrom u Rostovu na Donu.

Avion je pao pored piste prilikom sletanja pri veoma lošim vremenskim uslovima.

Oštećen snimak iz kokpita: Zašto je pilot pokušao da prizemlji "boing" pod naletima vjetra?

Ruski istražitelji pokušavaju danas da očitaju podatke sa oštećenog snimka iz kokpita aviona kompanije "Flaj Dubai" koji se prekjuče srušio na aerodromu kod Rostova na Donu kako bi otkrili zašto je pilot pokušao da prizemlji avion pod snažnim naletima vjetra.

Crna kutija "boinga 737-800", koji se srušio u subotu prilikom drugog pokušaja slijetanja pri čemu je poginulo svih 62 putnika i članova posade, otvorena je, a kvalitet zapisa je dobar, rekao je šef Međudržavnog vazduhoplovnog komiteta Segej Zaiko.

Međutim, zvučni snimak iz kokpita, koji bi trebalo da otrkije ključne podatke o posljednjem razgovoru pilota, teško je oštećen i treba da bude restauriran, prenio je Rojters.

Cilj istage je da se otkrije kako je donijeta odluka da avion sleti, zašto je kružio iznad aerodroma dva sata, kao i kako su tačno razmišljali piloti i radnici kontrolnog tornja.

Ne postoje indikacije da je riječ o terorističkom napadu, navodi britanska agencija.

Crne kutije, koje su juče dostavljene Moskvi, ispituju eksperti iz Rusije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Francuske i SAD, pošto je srušeni "boing", koji je američke proizvodnje, imao motore proizvedene u Francuskoj.

Aerodrom u Rostovu na Donu ponovo otvoren

Ruski aerodrom Rostov na Donu, gde se srušio avion kompanije "Flaj Dubai", ponovo je jutros otvoren.

Raspored letova pokazuje da danas poleću tri aviona sa tog aerodroma, prenosi Rojters.

Crne kutije, koje su dostavljene Moskvi, ispituju eksperti iz Rusije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Francuske i SAD.

Bonus video: