Rusija: Otvorena crna kutija "boinga", kvalitet zapisa dobar

Šef Međudržavnog vazduhoplovnog komiteta Segej Zaiko je naveo da je crna kutija snimala sve dok se letjelica nije srušila
1 komentar(a)
Rusija, avion, Foto: Reuters
Rusija, avion, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.03.2016. 20:14h

Crna kutija aviona kompanije "Flaj Dubai" koji se, pod naletima snažnog vjetra, juče srušio na aerodromu kod Rostova na Donu u Rusiji, je otvorena, a kvalitet zapisa je dobar, izjavio je danas šef Međudržavnog vazduhoplovnog komiteta Segej Zaiko.

Zaiko je naveo da je crna kutija snimala sve dok se letjelica nije srušila.

Istovremeno je saopšteno da će pista, koja je u subotu oštećena zbog rušenja aviona, biti sjutra otvorena u osam sati ujutru po moskovskom vremenu, prenio je Tas s.

Kako je najavljeno, prvi avion koji će sletjeti na tu pistu biće "An-148" ruskog Ministarstva za vanredne situacije.

Crne kutije, koje su jutros dostavljene Moskvi, ispituju eksperti iz Rusije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Francuske i SAD, pošto je srušeni "boing", koji je američke proizvodnje, imao motore proizvedene u Francuskoj, navodi AP.

Ka aerodromu u Rostovu na Donu, 950 kilometara južno od Moskve, dan nakon što je u nesreći život izgubilo svih 62 putnika i članova posade srušenog aviona, danas se uputilo na stotine ljudi kako bi položili svijeće, cvijeće i igračke u znak sjećanja na poginule.

Za to vrijeme, neki mediji tvrde da je letjelica planula i prije nego što je udarila o tlo, pozivajući se na snimak pada "boinga" koji se pojavio na internetu, navodno prikazujući kako se avion zapalio još u vazduhu, a objavio ga je ruski "Lajf njuz".

Neki stručnjaci, međutim, tvrde da blještavilo koje se vidi na snimku zapravo potiče od svjetla za slijetanje.

Operacija pretraživanja mjesta avionske nesreće kod Rostova na Donu je završena, saopštio je danas ruski minstar saobraćaja Maksim Sokolov, dodavši da će identifikacija tijela trajati najmanje još dvije nedjelje.

Biće nastavljena analiza pronađenih djelova aviona kako bi se utvrdio uzrok nesreće, kao i identifikacija poginulih i saradnja sa porodicama žrtava.

Ruske vlasti, kao tri osnovne verzije pada aviona kompanije "Flaj Dubai" kod Rostova na Donu, razmatraju - tehničku neispravnost, složene vremenske uslove i grešku pilota.

AP navodi, pozivajući se na izjave eksperata, da je nekoliko aviona imalo problema prilikom slijetanja na aerodrom u vrijeme nesreće, pri čemu je jedan od njih triput pokušao da se prizemlji prije nego što je odustao i preusmjerio se ka drugom aerodromu.

Na jednom TV snimku se vidi kako se avion strmo spušta i eksplodira, ostavljajući veliki krater na pisti.

Bonus video: