Surova Madam i njene prostitutke

Nakon dva dana, došla je do mene noseći kondome, kratku suknju i grudnjak, i rekla da je to moja radna odjeća
115 pregleda 4 komentar(a)
prostitutka, prostitucija, Foto: Shutterstock
prostitutka, prostitucija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.03.2016. 17:50h

„Kada sam odbila da se prostituišem, prijetila mi je. Nakon sedam dana počela sam da se prodajem na ulici…“ To za Dojče vele priča jedna mlada žena iz Nigerije koja se, u potrazi za boljim životom, uputila ka Evropi.

Dojče vele: Zašto si napustila svoju domovinu Nigeriju?

Zbog uslova života. Tada nisam znala šta me očekuje i da ću na kraju da završim kao prostitutka. Samo sam željela da promijenim život svoje porodice u Nigeriji. Ali nije bilo potrebno mnogo da shvatim da su se moji snovi raspršili.

Kada si primijetila šta se dešava?

Kada sam došla u kuću Nigerijke u Italiji u kojoj je trebalo da živim i radim kao bebisiterka. U početku je bila veoma ljubazna. Začudilo me je što sam tamo vidjela mnogo drugih, mladih Nigeriki. Nakon dva dana, došla je do mene noseći kondome, kratku suknju i grudnjak, i rekla da je to moja radna odjeća. Rekla sam joj da ne razumijem šta priča. Onda mi je objasnila da ću morati da radim na ulici. Kada sam joj rekla da to ni u kom slučaju neću da radim, razbješnjela se. Plakala sam. Nisam mogla da povjerujem da će me poslati da se prodajem muškarcima na ulici. Imala sam samo 17 godina.

Pa kako si onda uopšte došla u Italiju?

Sjećam se samo da smo išli preko Agadeza u Nigeru. Tamo je bilo strašno. Krijumčari ljudima, Nigerci, podijelili su nas između sebe – ko će s kim da spava. Spavali su i sa trudnicama. Bilo je nas sedam djevojaka. Tamo sam provela otprilike dvije nedjelje. Potom sam bila u Alžiru i Maroku, zatim u Španiji, a iz Španije smo prebačene u Italiju. Ima mnogo toga čega uopšte više ne mogu da se sjetim. Sve je to organizovala Madam (Nigerijka koja je bila na čelu bande trgovaca bijelim robljem, prmi. red).

S kakvim dokumentima ste krenuli na putovanje?

Imala sam pasoš jedne druge djevojke koja je na slici u pasošu ličila na mene.

Možeš li detaljnije da nam opišeš kako je Madam postupala s tobom kada si došla u Italiju?

Kao što sam rekla, prva dva dana bila je veoma ljubazna. Udata je za jednog Italijana i imaju djecu. Tek kada sam odbila da se prostituišem, počela je da mi prijeti. Imala je pramen moje kose i time mi je prijetila (riječ je o vjerovanju u snagu magije, raširenom u južnim djelovima Nigerije prim. red). Rekla mi je da tako može čak i da me ubije, ako odem u policiju. Nakon sedam dana počela sam da se prodajem na ulici.

Kako su izgledali tvoji dani u Italiji?

Preko dana sam spavala. Oko šest sati uveče, izlazila sam na ulicu, a vraćala sam se ujutro u šest. Madam je često za nas kuvala, znala je da bude veoma ljubazna. Jednom joj nisam dovoljno platila i tukla me je.

Da li si morala da joj daješ sav novac koji zaradiš?

Da, sav novac. Rekla mi je da joj dugujem 45.000 eura i da sve to moram da joj otplatim.

Koje je tvoje najgore iskustvo koje si imala u Italiji?

Jednom, bilo je to na samom početku, prišao mi je muškarac koji je htio seks bez kondoma. Tada nisam dobro razumjela italijanski i rekla sam mu: "da". Kada sam potom odbila da imam seks bez kondoma, on je izvukao pištolj i više nisam imala šansi.

Da li si svojoj Madam to ispričala?

Jesam, ali ona je samo rekla da je to tako u tom biznisu, i da je i ona nekada sve isto prolazila. Osjećala sam se grozno, ali nisam znala šta da radim. I tako sam u jednom trenutku sve to počela da prihvatam.

Šta bi poručila mladim Nigerijkama koje, kao i ti nekad, žele u Evropu?

Znam da Nigerija nije jednostavna zemlja za život, ali ni Evropa za nas isto tako nije jednostavna. Mnoge djevojke završavaju u prostituciji. To znači da svaku noć spavaš s nepoznatim muškarcima. I to ne sa jednim ili dvojicom, već sa 15 muškaraca, nekad 18. Svake noći. Moj jedini savjet je ne izlagati se opasnosti da tako živiš.

Šta misliš danas o Madam? Da li bi je rado vidjela u zatvoru?

Ne radi se samo o mojoj Madam. Ima mnogo takvih žena koje se, kada završe svoj prljavi posao, jednostavno odsele na neko drugo mjesto. Nigerija i Italija moraju da urade mnogo više kako bi riješile taj problem. Ima onih Madam koje su mnogo brutalnije nego što je bila moja. Kada razgovaram sa prijateljima, kažu mi da sam čak imala sreće. Ne znam da li bih željela da je vidim u zatvoru, ali trebalo bi je protjerati iz Italije, tako da drugim djevojkama ne može da uradi ono što je meni uradila. Spremna sam da, sa svim informacijama koje imam, pomognem u tome.

Džoj K. (ime je promijenilaredakcija Dojče velea) je prije godinu dana privela italijanska policija i vratila je u Nigeriju. Tamo je otvorila malu prodavnicu hrane i pokušava da se vrati u normalan život.

Bonus video: