Ala: Napad u Istanbulu izveo turski državljanin, povezan sa Islamskom državom

Napadač Mehmed Ozturk je rođen 1992. godine u provinciji Gaziantep, na granici sa Sirijom
3 komentar(a)
Istanbul, napad, Foto: Reuters
Istanbul, napad, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.03.2016. 15:21h

Samoubilački bombaški napad juče u centru Istanbula izveo je turski pripadnik terorističke Islamske države Mehmed Ozturk, izjavio je danas turski ministar unutrašnjih poslova Efken Ala.

"Napadač je formalno identifikovan. Povezan je sa terorističkom organizacijom Daeš (Islamska država)", rekao je Ala na konferenciji za novinare, koju je uživo prenosila turska televizija, javlja AFP.

Ozturk je, kako je ministar dodao, rođen 1992. godine u provinciji Gaziantep, na granici sa Sirijom, navodi AP.

Ala je rekao i da je još pet osumnjičenih osoba uhapšeno tokom istrage.

U napadu koji je juče izveden u glavnoj trgovačkoj i turističkoj zoni u centru Istanbula poginulo je najmanje pet osoba, od kojih četiri stranca, dok ih je 36 ranjeno, među kojima i 12 stranih državljana.

Turski mediji su javili da su među poginulima tri Izraelaca i jedan Iranac.

Turski premijer Ahmet Davutoglu osudio je jučerašnji napad u Istanbulu kao nehumani akt koji su izveli "centri terorizma", poručivši da će Turska nastaviti odlučnu borbu protiv takvih grupa.

Napad se dogodio samo šest dana nakon bombaškog napada u Ankari, u kojem je ubijeno 37 osoba, a za koji je odgovornost preuzela ekstremistička grupa Jastrebovi slobode Kurdistana (TAK), zaprijetivši novim napadima protiv turskih bezbjednosnih snaga.

Bonus video: