POČELA ISPITIVANJA

Rusija: Teško oštećene crne kutije iz aviona

Let je za pilota Aristora Sokratusa navodno bio jedan od posljednjih za "Flaj Dubai", pošto je dobio angažman u kompaniji "Rajaner"
88 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.02.2019. 04:27h

Stručnjaci za avijaciju počeli su da ispituju crne kutije iz aviona koji se srušio na aerodromskoj pisti u Rostov na Donu na jugu Rusije, ali navode da su snimci teško oštećeni.

Ruski Međudržavni vazduhoplovni komitet navodi da su crne kutije teško oštećene, dodajući da za sada nije poznato da li će uspjeti da povrate informacije.

Avion boing 737-800 kompanija "FlajDubai" eksplodirao je u subotu nakon što se srušio, najvjerovatnije zbog snažnih naleta vjetra prilikom drugog pokušaja slijetanja.

Niko od putnika i članova posade nije preživio nesreću. U avionu je bilo 55 putnika, većinom Rusa, i sedam članova posade.

Prema riječima stručnjaka, u istom vremenskom periodu nekoliko aviona je imalo problema pri slijetanju, a jedan je nakon trećeg pokušaja preusmjeren na drugi aerodrom.

Pad aviona u Rusiji: Loše vrijeme i umor uzrok nesreće?

Vidljivost je bila slaba i vremenski uslovi nisu išli na ruku kiparskom pilotu Aristosu Sokratusu koji je pilotirao avionom kompanije "FlajDubai" kada se letjelica srušila u Rostovu na Donu, pišu ruski mediji.

U trenutku slijetanja u Rostovu je padala slaba kiša, a brzina vjetra bila je između 50 i 80 kilometara na sat. Vidljivost je bila slaba, pa je pilot zbog toga pitao kontrolu leta kakvo je vrijeme i dobio odgovor da ima izmaglice i da pada kiša.

To su istovremeno bile i posljednje riječi koje je pilot izgovorio prije nego što se letjelica srušila. 

Neki ruski mediji prenijeli su da je on uprkos lošem vremenu donio odluku da sleti. 

Zvaničnici i eksperti vjeruju da je pored lošeg vremena i umor mogao biti uzrok udesa. 

Britanski Telegraf prenio je da je orkanski udar vjetra takođe mogao izazvati nesreću.

U međuvremenu, mediji su objavili i fotografije nesrećnog pilota iz Limasola. 

Pilot Sokratus (37) radio je nekada u kompaniji "Helios ervejz", koja je zatvorena nakon što se njihov "boing 737" srušio na putu od Larnake do Atine u avgustu 2005. usmrtivši 121 osobu, prenijeli su kiparski mediji.

Taj let je za njega navodno bio jedan od posljednjih za "Flaj Dubai", pošto je dobio angažman u kompaniji "Rajaner".

Galerija