Vals: Hapššenje Abdeslama važžan korak u borbi protiv terorizma

Abdeslamov advokat je ranije danas rekao da će se njegov klijent usprotiviti ekstradiciji u Francusku
0 komentar(a)
Manuel Vals, Foto: Reuters
Manuel Vals, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.03.2016. 16:21h

Francuski premijer Manuel Vals pozdravio je danas hapšenje Salaha Abdeslama, glavnog osumnjičenog za novembarske napade u Parizu, ocijenivši da je to važan korak u borbi protiv terorizma.

On je, istovremeno, upozorio da je opasnost i dalje na veoma visokom nivou, možda i višem nego prije 13. novembra kada je u Parizu izveden niz terorističkih napada, prenose francuski mediji.

"Druge mreže, druge ćelije, drugi pojedinci, u Francuskoj i u Evropi, organizuju se pripremajući nove napade. Moramo biti mobilisani, kako na nacionalnom tako i na evropskom planu, u međunarodnoj saradnji, protiv tih ćelija, tog organizovanja, protiv Islamske države, protiv Al-Kaide", rekao je Vals novinarima u Parizu.

Belgijska policija uhapsila je u petak ukupno pet osoba u akcijama u Briselu, uključujući Salaha Abdeslama i porodicu koja ga je skrivala. Abdeslama je belgijsko tužilaštvo danas formalno optužilo za umješanost u terorističkom ubijanju zajedno sa još jednim muškarcem koji je juče uhapšen sa njim.

Abdeslamov advokat je ranije danas rekao da će se njegov klijent usprotiviti ekstradiciji u Francusku.

Francuski predsjednik Fransoa Oland rekao je juče da želi da Abdeslam bude izručen Francuskoj što prije.

U nizu terorističkih napada izvedenih u Parizu 13. novembra prošle godine ubijeno je 130 ljudi, a odgovornost za napade preuzela je Islamska država.

Bonus video: