Rusija: Pilot "boinga" se predomislio, odlučio da napravi drugi okret, ali nije uspio

Rusko Ministarstvo za vanredne situacije navelo je da je "boing 737-800" loukost aviokompanije "Flajdubai" pao noćas u tri sata i 50 minuta po lokalnom vremenu, kao i da su u avionu najvećim dijelom bili Rusi
88 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.03.2016. 20:11h

Ruska agencija Interfaks je objavila da se pilot putničkog aviona koji se danas srušio u Rostovu na Donu predomislio u vezi sa slijetanjem dok se pibližavao aerodromu.

"Iz nepoznatog razloga, nekoliko minuta prije slijetanja, pilot je promijenio mišljenje i odlučio da napravi drugi okret, ali nije uspio", javio je Interfaks, pozivajući se na izvor iz službi za vanredne situacije.

Svih 62 ljudi koji su se nalazili u putničkom avionu koji je letio iz Dubaija prema jugu Rusije poginuli su danas kada se letjelica srušila prilikom drugog pokušaja slijetanja na aerodrom u Rostovu na Donu, objavili su ranije danas ruski zvaničnici, a prenio Rojters.

Više od stotinu djelova ljudskih tijela pronađeno je na mjestu pada putničkog aviona na aerodromu u Rostovu na Donu, izjavio je danas direktor regionalnog centra ruskog Ministarstva za vanredne situacije Igor Oder.

Oder je dodao da su pronađene obije crne kutije, prenio je TAS S.

Zvanični predstavnik ruskog Istražnog komiteta Vladimir Markin rekao je da će crne kutije biti proslijeđene stručnjacima kako bi se dešifrovali podaci.

Markin je dodao da pripadnici Istražnog komiteta trenutno izvlače tijela stradalih iz olupina, koja će kasnije biti poslata na identifikaciju i forenzička i genetska ispitivanja.

Međudržavni aviacioni komitet ranije je prenio da je komisija stručnjaka poslata da istraži uzrok nesreće.

Komisiji će se priključiti stručnjaci iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, SAD-a i Francuske, dodaje ruska agencija.

Rusko Ministarstvo za vanredne situacije navelo je da je "boing 737-800" loukost aviokompanije "Flajdubai" pao noćas u tri sata i 50 minuta po lokalnom vremenu, kao i da su u avionu najvećim dijelom bili Rusi.

"Avion je pao na tlo i raspao se. Prema preliminarnim podacima, bilo je 55 putnika i sedam članova posade. Svi su poginuli", navedeno je u saopštenju Istražnog komiteta Rusije.

Avion je pao u okviru aerodromskog područja, oko 250 metara prije početka piste, a ruski mediji navode da su bili loši uslovi vidljivosti.

Ruske agencije prenose da je među 55 putnika bilo 44 državljanina Rusije, osam Ukrajine, dva Indije i jedan Uzbekistana.

Osam člaanova posade bili su državljani Rusije, Kipra, Kolumbije, Kirgzije i Sejšelskih ostrva.

Guverner regiona Rostov Vasili Golubjev rekao je državnoj televiziji da je u avionu bilo sedmoro djece.

Golubjev ističe da su loše vrijeme i snažni naleti vjetra u oblasti Rostova primarni putokazi za istragu, dok savjetnik ruskog ministra za saobraćaj Žana Terekohova navodi da je jedan od faktora greška pilota.

Predstavnik Ministarstva za vanredne situacije u Rostovu rekao je na brifingu da podaci o letu još nisu prikupljeni, a aviokompanija "Flajdubai" navodi da čine sve što je u njihovoj moći da se informacije što prije prikupe.

Ministarstvo za vanredne situacije u Rostovu navodi da je krilo aviona udarilo u zemlju pri drugom pokušaju slijetanja i zapalilo se.

Pronađene obje crne kutije

Na mjestu pada Boinga 737-800 pronađene su obje crne kutije, saopštile su ruske vlasti.

"Pronadjene su obje kutije i danas će biti odlučeno kada će biti započeto dešifrovanje. Tada će biti jasno šta se desilo sa avionom: ili je greška pilota, ili su meteorološki uslovi", izjavila je savetnica ruskog ministra transporta Žana Terehova.

Uzrok pada "boinga" pilotska ili tehnička greška

Ruski istražni komitet saopštio je danas da su najvjerovatniji uzroci pada putničkog aviona na jugu Rusije, prilikom kojeg je poginulo 62 ljudi, greška pilota ili tehnička greška, prenose ruske agencije.

"Trenutno razmatramo dve glavne teorije o padu aviona u Rostovu na Donu: grešku pilota povezanu sa lošim vremenskim uslovima ili tehničku grešku", navodi novinska agencija Interfaks pozivajući se na predstavnicu Istražnog komiteta Oksanu Kovrižnaja.

Putin: Pružiti pomoć porodicama poginulih u avionskoj nesreći

Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je saučešće porodicama i prijateljima poginulih u avionskoj nesreći na jugu Rusije i poručio da je priroritet pružiti pomoć svima koji su izgubili svoje voljene, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je dodao da je guverner Rostova Vasili Golubjev i ruski ministar za vanredne situacije Vladimir Pučkov podnijeli Putinu izvještaj o istrazi sa lica mjesta, prenio je Rojters.

Guverner je rekao da će porodica svake žrtve dobiti milion rubalja, što je oko 14.800 dolara.

Podaci letjelice "boing 737-800", koji se srušio prilikom slijetanja na aerodrom u Rostovu na Donu, još nisu pronađeni, rekao je šef južnog regionalnog centra ruskog Ministarstva za vanredne situacije Igor Oder.

"Crne kutije još nisu pronađene, spasioci i istražitelji nastavljaju da rade", dodao je on.

Galerija

Bonus video: