Rusija: Turska da se vrati mirnom rješavanju kurdskog problema

Zaharova je ocijenila i da nivo nasilja na jugoistoku Turske ne opada i da su masovna kršenja ljudskih prava tamo očigledna
2 komentar(a)
Marija Zaharova, Foto: Instagram
Marija Zaharova, Foto: Instagram
Ažurirano: 17.03.2016. 14:52h

Rusija poziva Tursku da obustavi nasilje nad Kurdima i vrati se na put mirnog rješavanja tog problema, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Ponovo pozivamo Ankaru da obezbijedi potrebne uslove za zaustavljanje nasilja i povratak na put mirnog rješavanja kurdskog pitanja. Vjerujemo da je rješenje tog problema isključivo u političkoj dimenziji", istakla je ona na konferenciji za novinare, prenosi Tas s.

Zaharova je ocijenila i da nivo nasilja na jugoistoku Turske ne opada i da su masovna kršenja ljudskih prava tamo očigledna.

"Uprkos tvrdnjama turskih državnih vlasti o usjpešnom okončanju antiterorističke operacije, kako oni to nazivaju, u nekim oblastima na jugoistoku zemlje nivo nasilja se, nažalost, ne smanjuje", rekla je ona.

Osvrnuvši se na krizu u Siriji, Zaharova je poručila da Moskva insistira da u unutarsirijskim pregovorima bude u potpunosti zastupljena sirijska opozicija te da u pregovore budu neizostavno uključeni i Kurdi koji su, kako je navela, u prvim redovima borbe protiv terorizma.

Bonus video: