KRITIKOVAO I LEHA VALENSU

Duda: Sankcije da budu moćnije, da Rusiji bude još teže da ih podnese

Poljski predsjednik požalio se da mu je teško da razumije da u EU podržavaju takvu investiciju kao što je Sjeverni tok 2
1553 pregleda 9 komentar(a)
Duda, Foto: Reuters, Reuters
Duda, Foto: Reuters, Reuters
31.12.2018. 14:48h

Predsjednik Poljske Andžej Duda pozvao je Evropsku uniju da se sankcije Rusiji ponovo promisle tako da budu još moćnije i efikasnije, a evropske zvaničnike optužio da se mire sa dogradnjom gasovoda Sjeverni tok i hegemonijom ruskog gasa u Evropi.

On je kritikovao bivšeg predsjednika Poljske Leha Valensu zbog tvrdnje da je Varšavi Moskva bliže od Njujorka.

"Sankcije Rusiji treba da ostanu na snazi. Mora ponovo da se napravi njihova analiza jer mogu da se koncipiraju još bolje da udare još moćnije i da Rusiji bude još teže da ih podnese", rekao je sinoć predsjednik Duda u intervjuu poljskoj državnoj televiziji TVP.info.

Poljski predsjednik požalio se da mu je teško da razumije da u EU podržavaju takvu investiciju kao što je Sjeverni tok 2, proširenje ruskog gasovoda na dnu Baltičkog mora, koji omogućava Gaspromu da sa isporukama gasa u Evropu zaobiđe Ukrajinu i tranzitne zemlje kao što su Slovačka ili Poljska.

"Gasprom je oruđe u rukama ruskih vlasti. To što u EU nema odlučnog STOP za Gasprom, to što se Gasprom promoviše u EU a mnoge zemlje EU, prije svega njihovi zvaničnici, mirno se sa tim slažu, to je nešto na šta teško mogu da pristanem", kazao je Andžej Duda.

Poljski predsjednik upozorio je da Gasprom Sjevernim tokom 2 stiče hegemoniju na evropskom tržištu gasa a podsjetio je da je teško da se prizna da su postupci Rusije u skladu sa međunarodnim pravom.

"Gospodin predsjednik Putin stoji na čelu svjetske sile koja silom mijenja granice u Evropi, koja je napala prvo Gruziju, zatim je napala Ukrajinu, koja izaziva puno prijetnji, puno bojazni, koja se bavi provokacijama raznih vrsta. Teško da neko ko ima duboku potrebu za mirom u svijetu, kao drugo za bezbjednošću u našem dijelu Evrope, kao treće za tim da države treba da budu demokratske, može da ocijeni da je to u skladu sa međunarodnim pravom", rekao je poljski predsjednik.

Duda je, kao i mnogi poljski političari sa raznih strana političke scene kritikovao dobitnika Nobelove nagrade za mir, bivšeg predsjednika Poljske Leha Valensu, prvo zato što je ovih dana uopšte dao opširni intervju ruskom Sputnjiku, na koji se u Poljskoj uglavnom gleda kao na oruđe propagande Kremlja, drugo zato što se Valensa založio za saradnju sa Rusijom, ocijenio da je predsjednik Putin mudar čovjek i rekao da je Moskva Varšavi bliže od Njujorka.

"Krivo mi je što Leh Valensa kao bivši, ali ipak predsjednik Poljske iznosi takve stavove. Jer to nisu stavovi sa kojima se može složiti iko ako zna istoriju Evrope i ako zna istoriju našeg dijela Evrope", rekao je sadašnji predsjednik Poljske u intervjuu u kojem je za državnu televiziju TVP.info ocijenio proteklu godinu.