Guzenbauer: Dogovor EU-Turska mogao bi izazvati "požar"

Guzenbauer je postavio pitanje koje mjere bi Evropa preduzela ako bi predsjednik Rusije Vladimir Putin djelovao kao Tajip Redžep Erdogan
63 pregleda 0 komentar(a)
izbjeglice, migranti, Foto: Beta-AP
izbjeglice, migranti, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 17.03.2016. 07:50h

Bivši austrijski kancelar Alfred Guzenbauer oštro je kritikovao planirani dogovor EU i Turske o izbjegličkoj krizi.

"Planirani dogovor sa Turskom je kratkovid, ciničan i moralno za odbiti", napisao je on u autorskom tekstu objavljenom u dnevniku "Klajne cajtung".

Prema njegovom mišljenju taj sporazum je kao pozivnica za naredni talas izbjeglica i mogao bi izazvati "požar".

Guzenbauer je ukazao da se u Turskoj trenutno ugrožava sloboda medija, tlači opozicija i vodi rat protiv kurdskog stavnovništva.

"Ukoliko bi sada Evropa stala iza turskog rukovodstva to bi vodilo ka novom požaru na Bliskom istoku. Kao posljedica bi Kurdi u Iraku, Iranu i Siriji, kao i Turskoj zatražili svoje pravo na samoopredjeljenje. U takvoj situaciji Turskoj staviti u izgled ubrzane pregovore o pristupanju, kao i viznu liberalizaciju, značilo bi poziv za sljedeći talas izbjeglica", uvjeren je on.

Guzenbauer je postavio pitanje koje mjere bi Evropa preduzela ako bi predsjednik Rusije Vladimir Putin djelovao kao Tajip Redžep Erdogan.

"Evropska vjerodostojnost se potapa danas na Bosforu", naglasio je on dodajući da bi EU, umjesto da se stavi u poziciju zavisnosti od Turske, trebalo da ojača Grčku ekonomski i administrativno.

Bonus video: