UOČI DOČEKA NOVE GODINE

Pojačane mjere bezbjednosti: "Žuti prsluci" najavili protest kada se Makron bude obraćao

Oko Jelisejskih polja u Parizu biće postavljen kordon kako bi se obezbijedili tržni centri, javni prostori i transportna mreža, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova
263 pregleda 0 komentar(a)
Pripadnik "žutih prsluka" u Parizu (Ilustracija), Foto: Reuters
Pripadnik "žutih prsluka" u Parizu (Ilustracija), Foto: Reuters

U svijetu kraj godine protiče u znaku pojačanih mjera bezbjednosti u prijestonicama uoči dočeka Nove godine.

Francuska policija koristiće dodatne mjere obezbjeđenja na javnim mjestima u Francuskoj u toku novogodišnjih praznika, zbog uvećane prijetnje od terorističkih napada i novih protesta "žutih prsluka".

Oko Jelisejskih polja u Parizu biće postavljen kordon kako bi se obezbijedili tržni centri, javni prostori i transportna mreža, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Iz Ministarstva kažu da će u toku novogodišnje večeri biti angažovano 148 hiljada policajaca i vojnika.

"Proslava Nove godine 2019. se dešava u vrijeme visoke terorističke prijetnje i najavljenih protesta na javnim mestima", navodi se u saopštenju, prenosi Tanjug.

Pojedini pripadnici "žutih prsluka" najavili su da će održati protest u ponedjeljak uveče, kada se predsednik Francuske Emanuel Makron bude obraćao naciji.

Nekoliko stotina demonstranata pojavilo se u subotu uveče u Parizu, na protestima koji se održavaju svake nedjelje.

Agencije navode da nije bilo većih nereda, kao što je slučaj bio na prethodnim protestima. Prvi put u istoriji dočeka Nove godine, na njujorškom Tajms skveru, situaciju će večeras nadgledati policijski dron, a slavljenike, za koje gradonačelnik Bil de Blazio očekuje da će ih biti do dva miliona na tom području, čuvaće oko sedam hiljada policajaca.

Među njima biće i pripadnici antiterorističkih policijskih jedinica naoružani dugim cijevima i potpomognuti psima koji mogu da nanjuše bombe.

Na Tajms skveru će biti postavljena policijska vozila i đubretarski kamioni napunjeni pijeskom čija je svrha da zaustave vozila koja bi pokušala da ulete u masu ljudi. Njujorška policija će prvi put poslati dron u nadgledanje nekog velikog događaja na otvorenom.

"To će nam pomoći u vizuelnom pogledu, kao i fleksibilnost u tom smislu da ćemo moći da velikom brzinom usmjerimo kameru na određeno mjesto uprkos ogromnoj gužvi", kazao je zamjenik komesara za obavještajni rad i borbu protiv terorizma Džon Miler.

Policijski komesar Džejms O''Nil izjavio je da ne postoje poznate, kredibilne prijetnje gradu niti organizaciji dočeka Nove godine, ali da ohrabruje učesnike proslave da budu na oprezu i obavijeste policajce u slučaju da primijete da se nešto čudno dešava.

Pored drona, policija će nadgledanje vršiti i uz pomoć više od 1,2 hiljade fiksnih kamera, kao i snimaka iz helikoptera koji će kružiti okolo.

Preporučujemo za Vas