Davutoglu: Uhapšeno 11 osoba zbog bombaškog napada u Ankari

Turski premijer je rekao da je u toku dalja DNK istraga koja će utvrditi identitet dva potencijalna napadača
0 komentar(a)
Ahmet Davutoglu, Foto: Reuters
Ahmet Davutoglu, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.03.2016. 18:05h

Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je danas da je 11 osoba privedeno zbog sumnje da su umiješane u bombaški napad u Ankari u kom je poginulo 37 ljudi. Davutoglu je naveo da postoje sumnje da su jučerašnji napad izvršili kurdski pobunjenici. Turski premijer je rekao da je u toku dalja DNK istraga koja će utvrditi identitet dva potencijalna napadača. On je naveo da će Turska nastaviti borbu protiv kurskih pobunjenika sve dok oni ne budu uništeni. U jučerašnjem bombaškom napadu u turskoj prijestonici poginulo je najmanje 37 osoba, a 35 tijela je identifikovano, izjavio je ministar zdravlja Mehmet Muezinoglu.

Za napadu u kojem je povrijeđeno najmanje 125 ljudi, od čega 19 kritično, zasad nijedna grupa nije preuzela odgovornost. Nemenovani turski zvaničnici pozivaju se na preliminarne rezultate istrage i navode da je Radnička partija Kurdistana najvjerovatniji krvac za napad.

Kurtumluš: Žena definitivno jedna od napadača

Zamjenik turskog premijera Numan Kurtulmuš potvrdio je danas da je žena jedna od bombaša-saomoubica koji su izveli napad u Ankari, u kom je 37 osoba poginulo.

Kurtumluš je naveo da je žena "definitivno jedna od napadača".

On je, na konferenciji za novinare, rekao da je drugi bombaš-samoubica bio muškarac, ali njegov identitet treba tek da bude potvrđen, prenio je Rojters.

Zasad niko nije preuzeo odgovornost za sinoćnji napad, u kojem je takođe povrijeđeno 125 osoba, a neimenovani zvaničnik je naveo da preliminarni rezultati istrage ukazuju da je ekstremistička Radnička partija Kurdistana ili neka grupa povezana sa njima odgovorna za napad.

Turski vojni avioni bombardovali su jutros kampove zabranjene Radničke partije Kurdištana (PKK) na sjeveru Iraka.

Eksplozija je odjeknula u blizini centralnog Geven parka u nedjelju u 18.35 sati. Poslije eksplozije čula se i pucnjava, navodi Rojters.

Prema navodima privatne NTV, eksplodirao je automobil, dok je TV stanica TRT izvijestila da je eksplozija uslijedila poslije sudara automobila i autobusa u kom se nalazilo oko 20 ljudi.

List Hurijet podsjeća da su SAD upozorile prije tri dana svoje državljane na mogući teroristički napad u Ankari.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je poslije napada poručio da će borba protiv terorizma biti okončana uspjehom i da će "terorizam biti bačen na koljena".

On je dodao da napadi neće oslabiti odlučnost borbe protiv terorizma i da Turska nikada neće odstupiti od prava da brani sebe i svoje građane.

"Naš narod ne treba da brine, borba protiv terorizma će se zasigurno okončati uspjehom i terorizam će biti bačen na koljena", kazao je Erdogan i pozvao na nacionalno jedinstvo.

Mogerini i Han osudili napad

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini i komesar za susjedsku politiku i proširenje Johanes Han osudili su bomabaški napad, uz podsjećanje da se Brisel zalaže za što tješnju međunarodnu saradnju u borbi protiv terorizma.

"Izražavamo solidarnost i saosjećanje sa Turskom, njenom vladom i narodom. Izražavamo najdublje saučešće porodicama i prijateljima poginulih u terorističkom napadu a ranjenima želimo brz oporavak", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland je, osuđujući napad, istakao da teroristički napadi predstavljaju napad "na sve naše evropske vrijednosti - na sve nas".

Portparol američkog Stejt departmenta Džon Kirbi je, osuđujući napad u Ankari, istakao da SAD "potvrđuju snažno partnerstvo sa svojim NATO saveznikom Turskom u borbi protiv zajedničke prijetnje terorizma".

Britanski premijer Dejvid Kameron je saopštio da je užasnut napadom u Ankari, koji je francuski ministar vanjskih poslova Žan-Mark Ero nazvao kukavičkim.

Napad je osudila i prokurdska Narodna demokratska partija, navodeći da "dijeli ogroman bol zajedno sa svojim građanima".

Bonus video: