Najmanje 34 mrtvih i 125 povrijeđenih: Pogledajte trenutak eksplozije u Ankari

Eksplozija je odjeknula u blizini centralnog Geven parka u 18.35, a turski list "Hurijet" navodi da je u blizini i zgrada Ministarstva prosvete
0 komentar(a)
eksplozija Ankara, Foto: Twitter
eksplozija Ankara, Foto: Twitter
Ažurirano: 13.03.2016. 22:24h

Najmanje 34 osobe su večeras poginule u snažnoj eksploziji koja je potresla Ankaru, prenosi Guardian, pozivajući se na navode turskog ministra zdravlja.

Isti izvor navodi i da je u napadu povrijeđeno najmanje 125 osoba, od čega 19 teže. Guverner glavnog grada Turske, kako piše Guardian, potvrdio je da je eksploziju izazvao automobil bomba.

Turski bezbjednosni zvaničnici ističu da je, po svemu sudeći, u pitanju bio samoubilački bombaški napad.

Zasad niko nije preuzeo odgovornost za eksploziju koja je odjeknula u parku.

Poslije eksplozije čula se i pucnjava, navodi Rojters.

UPOZORENJE: UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ

Svjedoci kažu da se dim sa mjesta eksplozije može vidjeti i sa 2,5 kilometara udaljenosti.

Eksplozija je odjeknula u blizini centralnog Geven parka u 18.35, a turski list "Hurijet" navodi da je u blizini i zgrada Ministarstva prosvete.

Hurijet dodaje da je jedan broj vozila zapaljen, a na mjesto eksplozije stiglo je mnogo ambulantnih vozila.

Prema navodima privatne NTV, eksplodirao je automobil, dok stanica TRT izvještava da je eksplozija uslijedila poslije sudara automobila i autobusa.

U eksploziji koja se u centru Ankare dogodila sredino prošlog mjeseca poginulo je najmanje 28 osoba, a više od 60 je povrijeđeno. Eksplozija se dogodila u blizini parlamenta i sjedišta oružanih snaga. Samo dan nakon tog napada, daljinski aktivirana bomba ubila je sedam pripadnika turskih snaga bezbjednosti koji su bili u vojnom vozilu na jugoistoku zemlje.

Turska vlada je i za prošlomjesečni bombaški napad u Ankari, optužila kurdske ekstremiste.

Rojters napominje da su pripadnici Islamske države izveli najmanje četiri bombaška napada u Turskoj od juna 2015. godine.

Turska, članica NATO, suočena je sa višestrukim bezbjednosnim prijetnjama. Članica je koalicije koja se bori protiv ID u Siriji i Iraku i posljednjih dana granatira borce kurdske milicije na sjeveru Sirije.

Jagland: Teroristički napad u Turskoj je napad na sve nas

Generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland osudio je večeras napad u Ankari, ističući da teroristički napadi predstavljaju napad "na sve naše evropske vrijednosti - na sve nas".

"Samo nekoliko nedjelja poslije prošlog napada u Ankari, ogorčen sam zbog vijesti iz Turske da su teroristi ponovo ubili i ranili mnogo nevinih ljudi u prijestonici", naveo je Jagland u saopštenju.

On je istakao da "ovi nemilosrdni teroristički napadi predstavljaju napad na sve naše evropske vrijednosti - na sve nas".

Jagland je, takođe, izrazio saučešće Turskoj i njenom narodu zbog napada u kojem je ubijeno najmanje 27, a ranjeno 75 ljudi.

Bonus video: