NAVODNO ĆE OBIĆI RUSKU KAPELICU

Putin krajem jula u Sloveniji?

SAD navodno potez Ljubljane prema Moskvi smatra signalom udaljavanja Evropske unije od američke strategije izolacije Moskve jer posjete ruskih zvaničnika ovo ljeto predviđaju i neke druge države poput Austrije i Finske, navode mediji u Sloveniji
77 pregleda 18 komentar(a)
Ruska kapelica, Foto: Shutterstock.com
Ruska kapelica, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 13.03.2016. 12:45h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin krajem jula mogao bi da posjeti Sloveniju.

Kako prenose slovenački mediji "Rusku kapelicu" u Sloveniji na planinskom prevoju Vršič prošle godine je posjetio ruski premijer Dmitrij Medvedjev, dok bi se ove godine povodom 100. godišnjice njenog podizanja moglo dogoditi da se pred njom pojavi i Putin.

Mediji pišu da je predsjednik Slovenije Borut Pahor odlučio da uputiti neslužbeni poziv Putinu da posjeti simbolično mjesto rusko-slovenačkog prijateljstva, kapelicu svetog Vladimira koju su 1916. na planinskom prelazu Vršič u zapadnoj Sloveniji napravili ruski ratni zarobljenici koji su na tom mjestu gradili put kada je velik broj njih zatrpala lavina.

Očekuje se da bi Pahor tu zasad nepotvrđenu informaciju trebao da saopšti do kraja naredne sedmice.

Mediji u Sloveniji podsjećaju da se radi o vrlo osjetljivom pitanju, s obzirom da je i Medvedev prošlogodinju posjetu Sloveniji iskoristio za oštre kritike Evropske unije zbog nametnutih sankcija.

Na spoljnopolitičke dimenzije upućivanja neslužbenog poziva Putinu Pahora je navodno na Minhenskoj konferenciji o bezbjednosti nedavno upozorila Viktorija Nuland iz američkog Stejt Dipartmenta , a "Večer" navodi da se Amerikanci boje "probijanja" međunarodnih sankcija i politike izolacije Putina koji su nametnuti zbog njegove politike prema Ukrajini i djelovanja u sirijskom konfliktu.

SAD navodno potez Ljubljane prema Moskvi smatra signalom udaljavanja Evropske unije od američke strategije izolacije Moskve jer posjete ruskih zvaničnika ovo ljeto predviđaju i neke druge države poput Austrije i Finske, navode mediji u Sloveniji.

Neki slovenački portali tvrde da bi se, ako do posjeta Putina Sloveniji krajem jula zaista dođe, moglo očekivati da obiđe i Ljubljanu, gdje bi iskazao počast pripadnicima Crvene armije poginulima na tlu Slovenije tokom Drugog svjetskog rata, pred spomenikom koji im je nedavno postavljen na ljubljanskom groblju Žale.

Preporučujemo za Vas