Ljekar predlagao psihijatrijsko liječenje za pilota Lubica

Tužilaštvo vjeruje da se Lubic, koji je prije nesreće u više navrata bolovao od teške depresije, 2. marta 2016. na letu "Džermanvingsa" iz Španije za Njemačku zaključao u pilotsku kabinu i namjerno udario avionom "erbas" u planinu, prenio je Rojters
2 komentar(a)
Andreas Lubic, Foto: Reuters
Andreas Lubic, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.03.2016. 11:23h

Jedan ljekar je predložio da njemački pilot Andreas Lubic, koji je lani namjerno srušio avion kompanije "Džermanvings" u francuskim Alpima, bude podvrgnut liječenju u psihijatrijskoj ustanovi, saopštili su danas francuski istražni organi.

Tužilaštvo vjeruje da se Lubic, koji je prije nesreće u više navrata bolovao od teške depresije, 2. marta 2015. na letu "Džermanvingsa" iz Španije za Njemačku zaključao u pilotsku kabinu i namjerno udario avionom "erbas" u planinu, prenio je Rojters.

Francuska služba za istragu avionskih nesreća (BEA) je u svom konačnom izvještaju o toj nesreći navela da je Lubic u decembru 2014. godine počeo da pokazuje simptome psihotično depresivne epizode i da se tokom narednih nekoliko mjeseci konsultovao sa nekoliko ljekara.

Niko od tih ljekara, međutim, nije o tome obavijestio vlasti niti Lubicovog poslodavca, kompaniju "Džermanvings".

Jedan od tih ljekara je preporučio liječenje Lubica u psihijatrijskoj ustanovi samo dvije nedjelje prije tragičnog događaja.

U izvještaju BEA se potvrđuju preliminarni zaključci prema kojima je Lubic odgovoran za pad aviona, u kojem je stradalo 150 ljudi.

Ta francuska agencija u svojim zaključcima danas preporučuje strožu lekarsku kontrolu pilota u budućnosti.

Bonus video: