Vaščikovski: Poljskoj je dovoljno simbolično prisustvo NATO

Šef poljske diplomatije u Torunju na konferenciji o bezbjednosti i terorizmu priznao je da zvanična Varšava raspravlja sa saveznicima da li bi traženo prisustvo vojnika NATO u Poljskoj i baltičkim republikama moglo da se protumači kao politika konfrontacije sa Rusijom
1 komentar(a)
NATO, Foto: Shutterstock
NATO, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.03.2016. 09:34h

Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski izjavio je da Poljska od NATO, pored političkih traži i vojne garancije da će je saveznici u slučaju agresije zaista braniti, a za to bi bilo dovoljno simbolično stalno prisustvo vojnika Alijanse, javljaju danas poljski mediji.

"To neće prekršiti obećanje Rusiji zato što ne tražimo nikakve velike snage za invaziju koje bi bile prijetnja za bilo koga. Jednostavno tražimo simbolično prisustvo koje bi izrazilo odlučnost i volju da se brani a istovremeno bi zastrašilo bilo kakvu invaziju, bilo kakav neprijateljski čin. Ne samo protiv Poljske već protiv cijelog istočnog krila NATO", izjavio je sinoć Vaščikovski.

Šef poljske diplomatije u Torunju na konferenciji o bezbjednosti i terorizmu priznao je da zvanična Varšava raspravlja sa saveznicima da li bi traženo prisustvo vojnika NATO u Poljskoj i baltičkim republikama moglo da se protumači kao politika konfrontacije sa Rusijom.

"Smatramo upravo suprotno, da nedostatak volje i odlučnosti za odbranu dovodi do incidenata, može da dovede do sukoba. Vojno prisustvo će zaplašiti i uništiti bilo kakva sanjarenja da nakon Gruzije, Ukrajine i Sirije i sa drugim zemljama može da se pokuša ostvarenje imperijalnih planova", rekao je Vaščikovski.

Šef poljske diplomatije naglasio je da Poljska ne traži nikakve privilegije u NATO već samo to da životi i interesi Poljaka budu jednako dragocjeni i važni kao životi i interesi građana Zapada.

Bonus video: