Socijaldemokratski lideri upozorili na uspon desnice

Francuski predsjednik Oland rekao je da EU ne smije da napravi bilo kakav ustupak Turskoj kada je reč o ljudskim pravima ili viznoj liberalizaciji u zamjenu za obuzdavanje priliva migranata u Evropu
1 komentar(a)
Socijaldemokrate Evrope, Foto: Reuters
Socijaldemokrate Evrope, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.03.2016. 17:13h

U Parizu je danas održan sastanak evropskih socijaldemokratskih lidera koji su ukazali na opasnost od uspona ekstremne desnice, poručivši istovremeno da ostaju pri dosadašnjoj politici prema izbjeglicama.

Sastanku su prisustvovali francuski predsjednik Fransoa Oland, italijanski i grčki premijeri Mateo Renci i Aleksis Cipras, kao i njemački vicekancelar Zigmar Gabrijel.

Cipras je nakon sastanka izjavio da su lideri postigli napredak po pitanju "zajedničkog fronta" za suzbijanje migrantske krize, prenosi AP.

On je dodao da uspon ekstremne desnice predstavlja "realnu pretnju" za Evropu i upozorio na "snage koje grade ograde i stvaraju veoma lošu atmosferu".

Francuski predsjednik Oland rekao je da EU ne smije da napravi bilo kakav ustupak Turskoj kada je reč o ljudskim pravima ili viznoj liberalizaciji u zamjenu za obuzdavanje priliva migranata u Evropu.

On je zatražio zaštitu spoljnih granica EU kako bi se izbjeglo uspostavljanje novih unutrašnjih granica u okviru Šengen zone.

Gabrijel je naglasio da vjerovatno dobar rezultat antiimigracione Alternative za Njemačku na sjutrašnjim izborima u tri njemačke države, neće promjeniti stav vlade o migrantima.

On je rekao da očekuje da će velika većina birača izabrati "demokratske stranke".

"Ostajemo na jasnoj poziciji: ljudskost i solidarnost. Nećemo promjeniti poziciju sada zbog 10 odsto desničarskih radikala", poručio je Gabrijel.

Bonus video: