Varšava: Desetine hiljada Poljaka u maršu protiv vlade

Demonstranti su mahali zastavama Poljske i EU i uzvikivali riječ "ustav", pozivajući vladu da prihvati sudsku presudu koja je protivna zakonskim reformama koje su pokrenule vlasti
2 komentar(a)
Poljska marš protiv Vlade, Foto: Reuters
Poljska marš protiv Vlade, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.03.2016. 16:32h

Varšavom je danas marširalo desetine hiljada Poljaka koji traže od vlade da poštuje ustav, prenosi Rojters uz ocjenu da to predstavlja eskalaciju sukoba poljske opozicije, najvišeg suda u zemlji i predstavnika EU sa jedne i vladajućih poljskih konzervativaca sa druge strane.

Demonstranti su mahali zastavama Poljske i EU i uzvikivali riječ "ustav", pozivajući vladu da prihvati sudsku presudu koja je protivna zakonskim reformama koje su pokrenule vlasti.

Evroskeptična stranka Zakon i pravda suočava se sa sve većim kritikama iz EU, SAD i organizacija za zaštitu ljudskih prava od kada je prošlog novembra preuzela vlast i povećala kontrolu medija i drugih institucija.

Poljski ustavni sud u srijedu je nazvao nezakonitom odluku vlade da uveća broj njegovih sudija koji su neophodni za donošenje presuda, čime je produbljena kriza koja budi zabrinutost u vezi sa demokratijom u najvećoj istočnoj državi članici EU.

Bonus video: