Špigl: Njemački brodovi izbjeglice ne vraćaju Turcima

Nalog, u koji je "Špigl" imao uvid, poslat je brodovima "Ukermark" i "Berde" koji su u martu raspoređeni u okolini ostrva Samos, da bi pomogli grčkoj obalskoj straži da izađe na kraj sa velikim brojem izbjeglica i migranata, što stižu iz Turske
0 komentar(a)
Solun imigranti, Foto: Beta/AP
Solun imigranti, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 12.03.2016. 11:24h

Njemački brodovi koji patroliraju po Egejskom moru dobili su instrukcije da izbjeglice čije čamce presretnu na pučini ne vraćaju u Tursku, piše danas magazin "Špigl".

Dva njemačka patrolna broda u sastavu Fronteksa, dobila su naređenje da, umjesto toga, sve migrante koje presretnu u Egejskom moru predaju grčkim vlastima, i to ne na ostrvima, nego na kopnu.

Nalog, u koji je "Špigl" imao uvid, poslat je brodovima "Ukermark" i "Berde" koji su u martu raspoređeni u okolini ostrva Samos, da bi pomogli grčkoj obalskoj straži da izađe na kraj sa velikim brojem izbjeglica i migranata, što stižu iz Turske.

Prema pisanju tog magazina, takav nalog izdat je pošto su neki članovi njemačke vlade izrazili zabrinutost u pogledu pravne situacije.

Njemačkoj vladi nedavno je podnijet izvještaj sa zaključkom da je povratak izbjeglica u Tursku pravno izvodljiv. Neki stručnjaci su, međutim, izrazili protivljenje, ocjenjujući da bi vraćanje u Tursku izbjeglica iz Grčke ili, čak, iz grčkih voda, moglo biti smatrano nezakonitim, jer migrantima uskraćuje odgovarajuću proceduru za azil.

Bonus video: