Merkel: Stvari se kreću u dobrom pravcu

Ona je dodala da bi EU trebalo da razmotri uvođenje kvota i za izbjeglice iz Iraka, pored kvota već uvedenih za izbjeglice iz Sirije
0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.03.2016. 12:40h

Njemačka kancelarka Angela Merkel je danas izjavila da se, kad je riječ o naporima Evropske unije da se izbori sa izbjegličkom krizom, stvari kreću u dobrom smjeru posle postizanja preliminarnog dogovora sa Turskom koji bi trebalo da smanji priliv migranata u Evropu.

"Stvari bi trebalo da napreduju brže, ali generalno gledano, kreću se u dobrom pravcu", izjavila je Merkelova za njemački radio SWR, prenio je Rojters.

Ona je dodala da bi EU trebalo da razmotri uvođenje kvota i za izbjeglice iz Iraka, pored kvota već uvedenih za izbjeglice iz Sirije.

Lideri Evropske unije postigli su kasno sinoć na samitu u Briselu načelni dogovor sa Turskom o ublažavanju izbjegličke krize, ali su donošenje konačne odluke odložili za samit sljedeće nedelje, kako bi u međuvremenu razmotrili detalje novih zahteva zvanične Ankare.

Premijer Turske Ahmet Davutoglu je veoma iznenadio lidere 28 članica Unije zatraživši neočekivano dodatnih tri milijarde evra pomoći i bezvizni režim za državljane Turske u EU do juna, prenijela je agencija AFP.

U zamjenu za te zahtjeve, on je predložio da Turska preuzme sve ilegalne migrante koji sa njihove teritorije dospiju na neko od grčkih ostrva, što je uobičajena ruta velike većine migranata.

Pored toga, Davutoglu je predložio da EU prihvati jednog sirijskog izbjeglicu iz kampova u Turskoj u zamenu za svakog Sirijca kojeg Turska prihvati iz Grčke.

Bonus video: